Плевенски шахматисти се завърнаха с бронзови медали от "Надеждите на България"

В надпреварата се включиха 105 деца в 4 отделни турнира по класически шах в 7 кръга

Два бронзови медала спечелиха плевенските шахматисти от Националния турнир "Надеждите на България", организиран за трета поредна година от ШК "Веселин Топалов 2006" Варна. В надпреварата се включиха 105 деца в 4 отделни турнира по класически шах в 7 кръга. На закриването бяха раздадени 4 купи и 4 комплекта медали - по един златен, един сребърен и два бронзови, съобщава СКШ "Плевен XXI".

В групата до 8 години, Данислав Гърков , първокласник в НУ "Христо Ботев" се класира трети с актив от 5 точки от 7 възможни. Бронзовото отличие бе заслужена награда за малкия шахматист, състезател на СКШ "Плевен XXI", който спечели първото място и на петте турнира от веригата "Млад гросмайстор", проведени в Плевен през тази учебна година. Малко не достигна на 6-годишната Нора Рашева да се нареди сред медалистите. Тя приключи надпреварата в тази възрастова група с 4,5 точки и пето място от общо 27 момичета и момчета. С по 4 спечелени точки Самоел Вътков и Валентин Филипов са съответно 10-ти и 13-ти, а Алекс Борисов остана 16-ти с 3,5 точки.

При 10-годишните от плевенчани най-добре се представи Кристиан Милев, третокласник в НУ "Христо Ботев" Плевен, който се класира осми с 4,5 точки. Шахматистите от Червен бряг Преслав Велюв и Патрисие Найманова заеха 11-то и 15-то място, съответно с 4 и 3,5 точки. И в тази възрастова група участниците бяха 27. Захари Иванов от СОУ "Иван Вазов" Плевен се представи най-добре от плевенчани в групата до 12 години. Той зае 7-то място с 4,5 точки в конкуренцията на 28 момичета и момчета. При най-големите до 16 години, Давид Цветанов, ученик в МГ "Гео Милев" Плевен, успя да се пребори за бронзовия медал. Той финишира с 5 точки. В шестицата се класира и Владимир Върбанов с актив от 4,5 точки.