Ясна е програмата за Празника на Плевен

Берковската духова музика, Фанданго и Део сред акцентите в големия концерт на 15 май

Община Плевен обяви културната програма за Празника на града - 15 май. В рамките на четири дни са предвидени редица мероприятия, в които плевенчани могат да се влючат.

Празничните прояви ще започнат oще в четвъртък от 16:00 часа, когато в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." ще се състои връчване на членски карти "Млад възрожденец". По-късно от 18 часа в Арт център - Плевен Илко Иларионов ще представи "Своя поетичен свят". Oт 19:30 часа на площад "Възраждане" концерт ще изнесе Плевенска филхармония, Духовите оркестри на Плевен и Ловеч, Общински хор "Гена Димитрова" и солисти.

За 15 май е предвиден традиционен футболен турнир с начало 9 часа и локация футболното игрище с изкуствена настилка "Балона". Празничният водосвет ще е от 10 часа в храм "Свети Николай", а в 11 часа на пл."Възраждане" ще се състои тържествен ритуал и концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев". От 12 часа в Регионална библиотека "Христо Смирненски" ще бъде открита изложбата "Културният живот на Плевен през 60 - 90 год. на ХХ в. в афиши". От 16 часа в Градската градина ще има изява на Общински духов оркестър - Плевен, а три часа по-късно на площад "Възраждане" ще се състои големия концерт, в който ще видим Берковската духова музика, рокгрупа "Taking heed", Део, Печенката и "Фанданго". Предвидена е и празнична заря. При лошо време, концертът ще се състои в ДКТ"Иван Радоев".

Празникът продължава и на 16 май - в 11 часа ще е концертът "Детска планета" с участието на състави от читалищата в Плевенска община. По същото време в католическата църква „Дева мария от Фатима" ще се проведе тържествена литургия за благоденствие на града и концерт на Общински хор "Гена Димитрова" от 12 часа. „Европейската нощ в музеите и галериите" е заложена в програмата на 16 май - от 17:30 часа в Художествена галерия "Илия Бешков, от 19:00 ч. в Регионален исторически музей и Военноисторически музеи.

На 17 май от 9 часа в Градската градина ще бъде даден старт на Маратон "Плевен 2015", а по-късно - от 10:30 до 17:30 часа ще е дрифт шоуто "Плевен на скорост 4", което ще е в подкрепа на 15-годишния Антонио Антонов. То ще се проведе на картинг писта "Плевен".