Акордеонист от Плевенско проси в Швеция с "Моя страна, моя България"

Извикали Демир да пее в заведение, но го пратили да проси

Цели ромски гета се изнасят от България, за да просят в Швеция. Това се оказва, че е добър бизнес за някои. За него разказва от миналата седмица Миролюба Бенатова в предаването „ДИКOFF”. Във втората част на разследването стана ясно, че има излъгани роми от Плевенско, които заминават с идеята, че ще работят. Впоследствие разбират, че работа няма и трябва да си изплатят пътя. Така се превръщат в роби на тарторите, които впоследствие вдигат палати в България.

Демир от Долни Луковит разказа, че попаднал в Линшьопинг, след като го викнали да свири в заведение. А изведнъж се оказал просяк пред магазин в Швеция. "Не съм знаел, че ще свиря в паничка. Карат ме, вечер ме прибират и им давам каквото съм изкарал. Те си ловят за пътя, за храна... Разпределят", сподели човекът. В схемата са попаднали още десетки като него.

Демир събира погледите, изпълнявайки "Моя страна, моя България" в уличната си програма и признава, че изкарва добри пари. Не успява обаче да събере достатъчно, за да се прибере.

От репортажа стана ясно още, че организаторите на транспорта, които са от Кнежа, тънат в лукс - имат хубави къщи и коли.