Плевен почете Деня на героите от Румънската армия (Снимки)

Посланикът на Румъния и кметът на Плевен поднесоха цветя в знак на признателност

По повод Деня на Героите от Румънската армия днес посетиха Плевен Посланикът на северната ни съседка Н. Пр. Антон Пъкурецу и полк. Сорин Раду - аташе по отбраната в посолството. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

По традиция се отслужи панихида в памет на загиналите румънски воини за Освобождението на Плевен и България в Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец” от отец Налуцо Опре - представител на Румънската православна църква. Цветя в знак на признателност бяха поднесени пред плочата с имената на загиналите румънски войници от Н. Пр. Антон Пъкурецу и кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

„Удовлетворен съм не само от това, че плевенчани пазят спомена за воините, отдали живота си за Свободата, а и от темповете, с които се развива Плевен и положителните промени, които откривам при всяко свое посещение“, подчерта Посланикът на Румъния. „Високо ценя общата работа на двете ни страни по линия на трансграничното сътрудничество и добрите перспективи, които ще се открият в това направление през новия програмен период“, добави г-н Пъкурецу.

Представителите на Посолството на Румъния почетоха паметта на румънските воини и пред паметниците на полк. Кристодор Черкез и капитан Валтер Мъръчиняну, в Мавзолея на румънските герои в с. Гривица и къща музей „Негово Кралско величество Карол I” в град Пордим.