Имената на кои плевенски спортисти да присъстват на новата площадка?

Уникалната площадка ще е заобиколена от имената и постиженията на хората, допринесли за спортната слава на Плевен

Преди броени дни плевенското сдружение "Рицари без броня" обяви инициативата си за изграждането на нова спортна площадка в града, която ще бъде уникална по рода си: заобиколена от имената и постиженията на успешните плевенски спортисти, допринесли за спортната слава на Плевен.

Plevenutre.bg застава плътно зад идеята и точно заради това решихме да изготвим един списък с имена на спортисти, които според нашата скромна оценка заслужават място на подобна площадка. Очакваме и читателски предложения, тъй като със сигурност сме пропуснали някое име.

Тереза Маринова

В кариерата си печели безброй отличия – олимпийска шампионка от Сидни 2000 с 15.20 метра, световна шампионка в зала в Лисабон 2001, европейска шампионка в зала от Виена 2000, балканска, европейска и световна шампионка за девойки. Световна рекордьорка за девойки с 14.62 метра. Успехите й са неизброими. Спортист №1 на България за 2000 г.

Детелин Далаклиев

Последният ни световен шампион в бокса. Грабна титлата през 2009г. в Милано в кат. до 54 кг. Двукратен сребърен и бронзов медалист от Европейски първенства. Носител на бронз и от Световно. Спортист №1 на България — 2009.

Нина Дудева

Състезателка по спортна акробатика, носителка на световна купа по спортна акробатика от Сидер Рапидс, САЩ, заедно с Антоанета Киселичка и Жана Михайлова. Притежателка на медали от световни и европейски първенства по спортна акробатика във вида женска тройка заедно със Ирена Дунева и Жана Михайлова - състезавали се за „Спартак“ (Плевен). Почетен гражданин на град Плевен от 1983 г.

Диана Дудева

Една от най-успелите български гимнастички. На Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. печели бронзов медал на земя, който е първият в историята на българската женска спортна гимнастика. Има още два медала от европейски първенства сребърен и бронзов.

Цветан Антов

Като действащ баскетболист е основен състезател на националния отбор на България, Спартак (Плевен), Лориен (Франция) и Лил (Франция). Антов има бронзов медал от европейското първенство с младежкия национален отбор по баскетбол, две шампионски титли и една купа на България със Спартак (Плевен). Като капитан на Спартак (Плевен) има съществена заслуга за най-големите европейски успехи на клуба. С Цветан Антов в редиците си Плевен побеждава най-титулованите клубове на Стария континент Реал (Мадрид), Партизан (Белград), Бенфика (Лисабон) и др. в турнирите на ФИБА през 1995 и 1996 г.

Хрисимир Димитров

Хриси, както е по-популярен сред феновете, е дългогодишен основен състезател на националния отбор на България. Започва кариерата си в Спартак Плевен. С екипа на родния си клуб става шампион и носител на страната през 1996 г. Участва в историческите успехи на Спартак срещу Реал Мадрид, Бенфика и Партизан Белград в европейските турнири. Играл още за софийските ЦСКА и Левски, както и в руския "Локомотив" (Ростов на Дон).

Александър Владимиров

Световен шампион за професионалисти по бокс и настоящ президент на БК Мизия 80. С националния отбор е европейски вицешампион в категория до 51 килограма в Перм през 2002 година и е носител на два бронзови медала в същата категория от световните първенства в Белфаст (2001) и в Банкок (2003).

Михаил Христов

Параолимпиецът с огромно сърце! Подобрява 8 пъти европейския рекорд в лекоатлетическата дисциплина скок на дължина. На игрите за хора с увреждания завоюва 2 световни титли за младежи и мъже в същата дисциплина. Сребърен медалист от Европейското в Суонзи през 2014г. и носител на редица други медали.

Камен Пенчев

През 1995-та година става световен шампион по кикбокс за професионалисти в Сочи, Русия. В момента продължава да е близо до спорта посредством своя клуб "Скорпион", където през годините десетки младежи се обучават и постигат успехи по състезанията както на национално, така и на световно ниво.

Цветомира Пандова

Трикратен световен шампион по муай тай. Била е втора и трета в света, вицеевропейска шампионка и многократно №1 у нас.

Жана Михайлова

Печели турнира за световната купа по спортна акробатика в Сидер Рапидс, Съединени американски щати, заедно с Антоанета Киселичка и Нина Дудева. Носителка е на медали от световни и европейски първенства по спортна акробатика във вида женска тройка, заедно със Ирена Дунева и Нина Дудева (състезавали се за "Спартак", Плевен). Почетен гражданин на Плевен от 1983 г.

Гълъбин Боевски

Български щангист и олимпийски шампион от Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Трикратен европейски и двукратен световен шампион. Роден в Кнежа. Възпитаник на спортното училище в Плевен.

Ирена Дунева

Родена е в Долна Митрополия, Област Плевен. Завършва с отличие Средно спортно общообразователно училище „Георги Бенковски“, Плевен. Носителка е на медали от световни и европейски първенства по спортна акробатика в дисциплината женска тройка, заедно с Нина Дудева и Жана Михайлова, състезавали се за „Спартак“ (Плевен).

Никола Пърчанов

Бивш български футболист, вратар. Играл е за Септември (Плевен) (1944-1949) и Спартак (Плевен) (1949-1964). Има 201 мача в "А" група и 38 мача за градското, областното и републиканското първенство. С отбора на Спартак (Пл) е бронзов медалист през 1958 и финалист за Купата на Съветската армия през 1957 г. Има 2 мача за "А" националния отбор (1959-1960). "Заслужил майстор на спорта" от 1963 г. Никола Пърчанов е включен в състава на България за Световното първенство в Чили през 1962 г. като вратар. Това е дебютът на България на световни финали. През първенството 1959-1960 срещу него са бити седем дузпи. Стражът отразява всичките удари – постижение с което не могат да се похвалят много български вратари.

Богдан Николов

Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. В кариерата си има 21 титли, сред които три пъти шампион на Източна Европа. През 1988 г. става европейски шампион при 80-кубиковите машини, а четири години по-късно е световен шампион по мотоциклетизъм в състезанията със серийни модели. От 1994 г. Николов е президент на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ).

В момента текат разговори с част от спортистите и продължава кампанията по набиране на средства, чрез които проекта да бъде завършен. Всеки, който има възможност и желае, може да помогне:

IBAN: BG28IORT73801036939700

BIC: IORTBGSF ИНВЕСТБАНК

ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ: 0896 66 32 27