Асоциация ще обединява всички селища с името Брест

Инициативна група от беларуския град Брест се срещна с ръководството на Община Плевен

Инициативна група от беларуския град Брест се срещна с ръководството на Община Плевен. Посещението в Плевенско е част от втората обиколка на представител на местната власт в беларуския град, журналисти, културни дейци и представител на туристическия бизнес в градовете и селата с това име. Миналата година те са посетили полския, немския, френския и чешкия Брест. Тази година обиколката им включва селища с име Брест в Чехия, Сърбия, Македония, Албания и България.

„Идеята е през 2019-та година, когато ще честваме 1000 години от основаването на нашия град, да поканим на тържествата делегации от всички селища с името Брест и да създадем асоциация на всички градове и села с това име. А дотогава осъществяваме лични контакти с тях, обмен на културни, спортни, младежки делегации и творчески колективи“, каза Александър Беспалов, представител на кметството в беларуския Брест.

„Създаваме пътища за народна дипломация, които понякога действат на неформално ниво по-ефективно, отколкото официалната дипломация. Опитът ни досега показва, че това дава резултат“, каза главният редактор на местния седмичник в беларуския Брест Николай Александров.

Навсякъде беларуските гости показват импровизирана фотоизложба от своя град, с която запознават местните хора забележителностите и традициите на родния си град.