Община Долна Митрополия се включи в проект по покана на Британския съвет

Целта на MARCH е да направи анализ на начина, по който учениците възприемат науката

От тази година Британския съвет, съвместно с "Форум Демокрит” стартират проект MARCH (Making Science Real at Schools, в превод – Да направим науката истинска в училище), който включва партньорски организации от 7 държави (България, Гърция, Германия, Литва, Португалия, Сърбия и Обединеното кралство). Община Долна Митрополия се включи в проекта чрез Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси /ОЦИДЗИ/ в с. Байкал по покана на Британския съвет и “Форум Демокрит”. Дейностите стартираха през есента на 2014 г. с попълване на он-лайн анкета от учениците от 7 до 12 клас от училищата на територията на община Долна Митрополия и промотиращи работилници по природни науки.

Целта на MARCH е да направи анализ на начина, по който учениците възприемат науката и на съществуващите методи за обучение по науки в училищата. Партньорите по проекта признават нуждата от подобряване на обучението по науки в средните училища, от изграждане на съвременни кабинети по науки и използването на иновативни технологии, включващи различни експерименти и насърчаващи любопитството и изобретателността на младите хора.

На 19 май в център СОХО в София се проведе Национално събитие по проекта под надслов „Наука и устойчиви градове”. Откриване и приветствия към участниците поднесе Любов Костова, директор на Британски съвет. Представяне на резултатите от анализ на добрите практики в обучението по науки в рамките на проект MARCH бе направено от д-р Тодор Галев, Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Изявени учители от цялата страна представиха иновативни практики и методологии за обучение по науки в средните училища.

ОЦИДЗИ взе участие с 6 ученици от Байкал и ОУ “Климент Охридски”, с. Крушовене, участници в областния кръг на олимпиадата по астрономия и в Астропарти Байкал. Те имаха за задача да извършат оценяване на представянията на учители чрез специални бланки. Всички участници получиха грамоти от името на организаторите.