70 години средно образование отбелязаха в село Гиген

Първите исторически сведения за обучение на деца в селото датират от 1824 г.

СОУ „Асен Златаров” в село Гиген отбеляза тържествено 70 години средно образование. Съпричастни с празника бяха Лъчезар Яков - кмет на общината, Огнян Янчев - председател на ОбС Гулянци, кметове на кметства, общински съветници, Албена Тотева - началник на РИО-Плевен, Галя Доцева - гл. специалист „Образование” в община Гулянци, Даниела Бачовска – началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в инспектората, бивши и настоящи директори, учители и ученици, общественици, десетки жители на селото и общината.

Първите исторически сведения за обучение на деца в село Гиген датират от 1824 година. Шест години по-късно е поставено началото на организирани учебни занятия с учител поп Андрей. В годините след освобождението първо се създава прогимназия, а след това и начално училище.

Сградата, в която днес се помещава училище „Асен Златаров” е строена през 1927 година. В онези години тя се е ползвала като основно училище. На 15.01.1945 година с Указ на Министерството на народното просвещение в ОУ „Христо Ботев” се открива непълна смесена гимназия като филиал на Никополската. От учебната 1945/1946 година гимназията става пълна и самостоятелна и получава името на проф. Асен Златаров. На 12.07.1946 година първите 32-ма ученици получават дипломите си за средно образование. През 1975 година по случай юбилея си гимназията е наградена с орден „Кирил и Методий” I-ва степен. Във връзка с годишнината сградата е изцяло обновена и благоустроена.

През 2002 година в СОУ „Асен Златаров” е открит модерно оборудван кабинет по информационни технологии. През 2003 година е разкрита профилирана паралелка „Информационни технологии”. От 2009 година училището е преобразувано в средищно от I до XII клас. На следващата година е извършен цялостен ремонт на сградата по проект на общината, със средства от МОН.

През 2014 година е изграден специализиран кабинет по физика в памет на световно известния учен, възпитаник на гимназията в Гиген – д-р Ванко Кръстев.