СКШ "Плевен XXI" дебютира с отбор жени на Държавното първенство

Основната цел на отбора ще бъде оставане в групата, което означава класиране в шестицата

На 31-ви май в хотел "Гларус" в кк „Слънчев бряг“ стартират Държавните отборни първенства по шахмат за мъже и жени. Право на участие в група А имат отборите, класирани в шестицата за 2014 г. плюс още два отбора, спечелили квоти от миналогодишната група Б. Те ще играят по кръгова система всеки срещу всеки, общо 7 партии. Отборите се състоят от 3 дъски с 2 резерви при жените и 4 дъски с 3 резерви при мъжете. В първенството се допуска и участието на чуждестранни състезатели.

За първи път СКШ "Плевен XXI", за който приоритет е предимно развитието на детско- юношеския шахмат, ще се състезава и при жените. Това става възможно след като миналата есен отборът на клуба в състав мс Христинка Илиева, Сандра Трифонова и Александра Иванова успя да се класира за участие в елитната група за 2015г. Ръководството на СКШ "Плевен XXI" отправи покана за присъединяване в отбора на още две шахматистки, които преди години са играли за града ни от името на ШК "Полет" Плевен. Едната покана беше приета и така в отбора ще се включи и фм Петранка Драганова, понастоящем състезателка на ШК "Казанлък".

Конкурентите на женския отбор в групата са: "Локомотив" Пловдив, ЦСКА, "Шах XXI" София, "Етър" Велико Търново, "Локомотив 2000" Пловдив, "Кракра Пернишки герои" и "Бургас 64". Основната цел на отбора ще бъде оставане в групата, което означава класиране в шестицата. Според регламента на турнира, БФ Шахмат поема разноските само на трите основни дъски, без резервите. Транспортните разходи също ще бъдат за сметка на шахматните клубове.