В Долна Митрополия изпитваха летци по новата програма за летателна подготовка

Програмата предвижда до март 2016 г. обучаваните пилоти да натрупат над 300 часа във въздуха

На 28 май на летище Долна Митрополия се проведе изпит за придобиване на степен за класна специалност „Военен пилот – втори клас”. Изпитвани бяха капитан Борис Масларов и старши лейтенантите Янчо Христов, Владимир Петров, Кирил Гинев, Светослав Петров и Георги Велев. Те са част от групата млади пилоти, включени в новата програма за летателна подготовка на пилоти на изтребител. Изпитващите провериха уменията им по бойно използване на самолета, включващи прехват и атаки над облаци и техника на пилотиране – по прибори и заход за кацане по права.

Новата програма за летателна подготовка на пилоти на изтребител е сред най-важните приоритети на командването на ВВС. Тя стартира през месец ноември, миналата година. С нея се постави началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение, наложена от застаряването на летателния състав, на недостига на средства и задължението да се произвеждат качествени летци. Програмата предвижда до месец март 2016 година обучаваните пилоти да натрупат 300-350 часа във въздуха, вместо досегашните 200 часа, в които летците да развият широк спектър от способности за кратко време и с минимален ресурс. С предишната програма приучването на пилот на изтребител струва близо 3 пъти повече от тази. Като тук се придобиват подготовки, до които много малко на брой български летци достигат дори в края на своята кариера.

Само за половин година шестимата военни пилоти – ІІ клас придобиха умения по прехвати и атаки по въздушна цел над облаци, полети в сложни условия на минимума на времето, групова слетяност на малка височина, бомбопускане по земна цел и полети нощем в прости метеорологични условия за прехват и атаки по въздушна цeл. Нальотът им до момента е от 180 до 250 часа. Седмица след присвояването на втори клас пилотите ще продължат с подготовка над море – нещо, което досега не е правено от летателен състав на Долна Митрополия, и ще завършат с полети за стрелба по земна цел.

За първи път в последните 20 години във военната ни авиация млади летци достигат до толкова високо ниво на подготовка и защита на критериите за втори клас. Групата от шестима пилоти е на средна възраст 27 години. За сравнение – до 1994 г. летателната подготовка се водеше ритмично и втори клас летците придобиваха на 26-27 години. От тогава до днес, обаче, особено в последните години, средната възраст прогресивно нарасна до 36 години.