Румен Петков: Решаването на проблема с гетата минава през образование и отговорно родителство

"Нямаме ли законово отношение към всички, няма как да успокоим напрежението", смята бившият вътрешен министър

"Решаването на този проблем с гетата минава през образование. Във всички случаи през образование, през отговорно родителство, през комплексни мерки, които да изолират хората, които не заслужават да получават този тип социални помощи", заяви бившият вътрешен министър и зам.-председател на АБВ Румен Петков в ефира на bTV.

"Проблемът като в Гърмен може да се превърне не в буре с барут, а в откровено ежедневна гърмяща смес, ако към него се подходи политическо спекулативно", предупреди бившият плевенски кмет. "Спекулата с насаждане на омраза не е патриотично. Лъжепатриотарството е дълбоко вредно, тук стремежът някой да бъде пазен, въпреки закона, е дълбоко вреден. Ако не допуснем политическа спекулация и търсим пътища за разрешаване на този социален проблем, убеден съм, че е такъв, ние ще предотвратим една никому ненужна социална битка", убеден е Петков.

Според него проблемът е наслояван с години и не е само в Гърмен. По думите му не е приемливо групи български граждани да се определят като преговарящи с държавата.

"Още по-малко е приемливо в част от тези групи да присъстват хора с открояващо се криминално минало и те да бъдат легитимирани като част от същностния протест на гражданите на Гърмен, да бъдат легитимирани от институциите", отбеляза Петков.

"Очевидно е нарушен законът, да се предлага сега на тези, които са нарушили закона да си купят земята по 1,10, по 1,50, или 1,40 лева без каквито и да било законови процедури, това е цинично, обижда българските гражданин", продължи бившият вътрешен министър. Той е убеден, че това катализира напрежение. "Нямаме ли законово отношение към всички, няма как да успокоим напрежението", категоричен е той.