Живописци ще рисуват графити на площада и в Градската градина

Стартира проект "ПЛЕнерът на ПЛЕвен" за рисуване под открито небе

Фондация „Диря” е на финала в подготовката си за поредния спечелен проект по раздел 3 на Културния календар на Община Плевен - за пленер с акцент върху графити на изкуството. Проектът предвижда създаване на среда на непосредствено общуване и културен обмен между различни представители на плевенската общественост и гостуващи творци на традиционно и алтернтивно изкуство.

„Идеята ни е да организирме шестдневен пленер - от 13 до 18 юни, с участие на шестима гостуващи живописци от Пловдив и София и четирима възпитаници на НУИ „Панайот Пипков” - Плевен, специалност изобразително изкуство”, споделя Гергана Бочева от „Диря”. Шестимата гостуващи артисти са от Пловдив, Варна и София и ще изразят в картини, композиции и графити своите впечатления и емоции от Плевен и неговите жители. Както при пленера през 2014-та, в резултат на който калканът на сградата срещу театъра беше оцветена ефектно с реплика на една от рисунките на Илия Бешков, а гостуващи художници създадоха картини с пейзажи от Плевен, участниците ще творят в различни части на града и деня. „Вярваме, че това ще бъде възможност градът да бъде видян по нов, различен начин от плевенчани - през очите на гостуващите творци. Един такъв “друг прочит” е позитивен по отношение на опазване и създаване на естетичния външен вид на Плевен”, убедена е Гергана Бочева. Важен за прохождащите млади художници от НУИ „Панайот Пипков” е процесът на споделяне на опит и вдъхновение чрез творенето заедно с утвърдени живописци. „ПЛЕнерът на ПЛЕвен” предвижда и изрисуване на четирите стени на покрита постройка за съхранение на съоръжения към бившия детски кът в Градската градина, зад читалище „Съгласие 1869”. И още една нестандартна идея - за графити гардероб на площада.

През вечерните пленери в ДOМ кafé, докато живописците творят платна и графити, артистите ще рисуват фасадна стена на Домчето. Изборът на първата сграда за графити частта е заради централно място, за да е цветно и вълнуващо за играещите деца. Фасадната стена на ДOМ кafé ще се рисува, защото ще продължи да бъде културно средище и да среща творци и почитатели на изкуството не само от цяла България, но и от света. Досега ДOМ кafé е било домакин и сцена на гостуващи творци от Англия, Франция, Турция, Гърция, Япония, Германия. Провокацията на изрисуването на гардероба насред централния площад е част от запланираната улична арт работилница „Облечи ми Плевен“ към пленера. Това е отворен гардероб, от който всеки минаващ може да си вземе или да донесе дреха, върху която заедно с участниците в пленера или сам да изрисува своето възприятие за Плевен. Тези изрисувани „одежди на града“ също ще бъдат включени в изложбата на последния ден, както и самият „отворен гардероб“. Дали ще бъде разположен насред площада все още не е ясно, но ако не получат разрешение, от фондацията организатор ще търсят друго подходящо проходно място.

Пленерът ще завърши с изложба в Градската градина. Всички творби ще могат да се закупят, а събраните средства ще се дарят за материали на благотворителната инициатива „Нарисувай ми с дете от сърце“, чието начало ще постави „ПЛЕнерът на ПЛЕвен“. Идеята на инициативата е ученици доброволци от НУИ „Панайот Пипков“ всяка седмица да рисуват с деца, лишени от родителски грижи.