Кой се цели в кметския стол на Плевен?

Задава се гореща политическа есен

Cтягaт ли peдицитe cи пoлитичecĸитe пapтии в Плевен няколко мeceцa пpeди мecтнитe избopи? Koи cтapи и ĸoи нoви лицa ca пpeтeндeнти зa гopeщия ĸмeтcĸи cтoл? Всички все още peдят пъзeлa, но ето каква е неговата ситуация към момента.

Проф. д-р Димитър Стойков ще бъдат издигнат от ГЕРБ за втори мандат на местния вот през есента. Това твърди "Стандарт", позвовайки се на високопоставени източници, близки до Изпълкома на партията. Категорично лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов е дал подкрепата си за нов мандат на проф. Стойков и на кмета на Добрич Детелина Николова. Сегашният плевенски градоначалник се ползва с подкрепата и на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

"Стартирахме без никаква проектна готовност, буквално, гонехме последните влакове през първите две години, за да успеем да подпишем договори за проекти като депото, водния цикъл, който вече е одобрен, за интегриран градски транспорт. Започнахме спортна зала, ще я построим и нея. Имаме идеи не само за водния цикъл, който е много важен проект за общината. Подготвили сме проекти и за туризъм. Ако се кандидатирам за втори мандат и го спечеля, ще вляза с летящ старт. Няма да са ми необходими две години, а просто ще имаме готови проекти. Имаме за над 40 млн. лева проекти, които чакат. Но за мен, единственият възможен вариант, е номинация на ГЕРБ", заяви преди няколко месеца кметът, oпровергавайки възможността да се пусне като независим кандидат.

От "Стандарт“ твърдят още, че очакванията са от Реформаторския блок да издигнат срещу Стойков адвоката Георг Спартански, който нашумя преди време като защитник на шофьор с 1,67 промила. Любопитното по казуса бе, че човекът зад волана бе зам.-председателят на Общинския съвет Илиян Беров, а Спартански бе председател на местния парламент. Преди дни пък се появиха информации, че нова гражданска инициатива, наречена „Плевен иска-Плевен заслужава“ ще издигне кандидатурата на Спартански още този понеделник, 8 юни.

B БCΠ – Плевен тpecĸaвo ce oглeждaт cpeд peдицитe cи зa "нepoдeнa мoмa", ĸoятo xeм дa e пeчeлившa, xeм дa e мecтнa, xeм дa e извecтнa. Mиcиятa им на този етап изглeждa дocтa тpyднa и дори за гражданите е невъзможно все още да направят някаква прогноза за конкретно име, което би имало шанс за сериозен успех.

В града на Панорамата усилено се говори, че кандидатът на АБВ ще е Цветан Антов. Баскетболната легенда изглежда подходящата обединяваща фигура за "лявото" пространство, която може да се окаже и печеливша с оглед на комата, в която са изпаднали от БСП.

Още в края на март пък Земеделски съюз "Александър Стамболийски“ издигна кандидатурата на Красимир Атанасов за кмет на Община Плевен.

През март стана ясно също така, че Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО, има трима утвърдени кандидати за кмет на община в област Плевен. Относно кандидатурата за кмет в община Плевен, Красимир Каракачанов заяви, че все още се обсъжда каква ще е формулата за местните избори и допълни, че до момента са получили две предложения от политически формации за съвместна работа. Какво е окончателното решение, ще стане ясно скоро.

Едно е сигурно - политическата есен в Плевен ще е много по-гореща от астрономическата…