Женският отбор на СКШ "Плевен XXI" зае шесто място на Държавното първенство

Дамите постигнаха целта си и останаха в елитната група за 2016 година

Плевенчанки в състав мс Христинка Илиева, Сандра Трифонова, фм Петранка Драганова и Александра Иванова, за които участието в шахматната А група бе дебют, постигнаха целта си и останаха в елитната група за 2016 година. Това стана възможно след успешното представяне на отбора на Държавния шампионат, който се проведе от 31 май до 6 юни 2015г. в хотел "Гларус" на кк Слънчев бряг.

Една победа с резултат 3:0 над шахматистките от "Етър" Велико Търново и един равен мач - 1,5:1,5 с пловдивчанките от "Локомотив 2000", бяха достатъчни на нашите момичета за класиране в шестицата. Шампионки с 4 победи и 3 равни мача станаха състезателките на "Локомотив" Пловдив, които имаха и най-висок среден рейтинг на отбора - 2266. За сравнение, средното ело на нашите състезателки беше 2016.

Според регламента на шампионата се допускаха и чуждестранни състезателки. За отбора на ЦСКА, заел 4-томясто, игра Анджелия Стоянович от Сърбия, постигайки най-високия резултат на първа дъска - 6 точки от 7 възможни. В отбора на "Бургас 64" бе включена рускинята Виктория Бухтеева, която допринесе за среброто на отбора със спечелените 3 точки. От най-малките състезателки, 13-годишната Габриела Антова направи впечатляващ резултат - 5,5 точки и така помогна на своя отбор "Шах XXI" София да спечели третото място в първенството.

Успехи постигнаха още 3 плевенски шахматистки, състезаващи се за други клубове. Международната майсторка Ружка Генова бе титуляр в отбора на "Локомотив" Пловдив, който извоюва титлата. Осемнадесетгодишната фм Симонета Иванова с отличен резултат 4,5 точки от 6 играни партии, спечели сребърен медал с отбора на "Бургас 64". Държавната шампионка за жени през тази година, мм Светла Йорданова, бе капитан на Търновския "Етър", но той се класира седми и отпадна от елита.

През следващата година в група А ще мерят сили и състезателките на другия плевенски клуб "Спартак Плевен XXI. Те спечелиха квотата, заемайки първото място в група Б, която се игра по същото време в курортния комплекс.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен