"ПЛЕнерът на ПЛЕвен" ще постави началото на благотворителна инициатива

Акцент в пленера ще бъде графити изкуството

Графити и живописни улици – това е насловът на новия пленер, който организира в Плевен фондация „Диря”. Той ще продължи от 13 до 18 юни и всички събития в него са с вход свободен. Проектът е финансиран със съдействието на Община Плевен, през раздел 3 на Културния календар за 2015 година.

Акцент в пленера ще бъде графити изкуството. Гост-участници са художници от Пловдив и София: графити артистите Pyrotechnix crew, 140 ideas crew; sunshiners crew и живописците Цветелина Ангелова, Таньо Павлов, Иван Иванов, Осман Юсеинов, Деляна Димитрова и Елица Янева. Плевенското присъствие е чрез трима възпитаници на НУИ „Панайот Пипков” - Плевен, специалност изобразително изкуство: Жаклин Пантич, Латина Пенкова и Тео. Гостите ще изразят в картини, композиции и графити своите впечатления и емоции от Плевен и неговите жители.

Както при пленера през 2014-а, в резултат на който калканът на сградата срещу театъра беше оцветена ефектно с реплика на една от рисунките на Илия Бешков, сега графити ще променят вида на малката постройка за съхранение на съоръжения към бившия детски кът в Градската градина, зад читалище „Съгласие 1869”. Има още една нестандартна идея - за графити гардероб на… площада.

Живописците пък ще творят в различни части на града и деня. А през вечерните пленери в домакина на пленера - ДOМ кафе, докато те творят платна, графити артистите ще рисуват фасадна стена на Домчето. Изборът на първата сграда за графити частта е заради централно място, а и така на играещите деца ще е цветно и вълнуващо. Фасадната стена на ДOМ кафе ще се рисува, защото ще продължи да бъде културно средище и да среща творци и почитатели на изкуството не само от цяла България, но и от света. Досега ДOМ кафе е било домакин и сцена на гостуващи творци от Англия, Франция, Турция, Гърция, Япония, Германия. Важен за прохождащите млади художници от НУИ „Панайот Пипков” е процесът на споделяне на опит и вдъхновение чрез творенето заедно с утвърдени живописци.

Пленерът ще завърши с изложба и концерт в Градската градина. Всички творби ще могат да се закупят, а събраните средства ще се дарят за материали на благотворителната инициатива „Нарисувай ми с дете от сърце“, чието начало ще постави „ПЛЕнерът на ПЛЕвен“. Идеята на инициативата е ученици доброволци от НУИ „Панайот Пипков“ всяка седмица да рисуват с деца, лишени от родителски грижи.

Музикалният финал е концерт на група „Лоши петли”, който е също в подкрепа на благотворителната инициатива „Нарисувай ми с дете от сърце”. Групата свири авангард, джаз,метъл, фолклор, поети с китари, индийски звънци, електрически лък, бръмбазък - „Хибрид между филм ноар и народни мотви”, по определение на музикален спец. Това е група с експериментално звучене, съчетаващо множество стилове. Основните членове и композитори на музиката са Първи Лош (Алексей Николов) - китара и Втори Петел (Петко Чернев) - вокали, поезия, тамбура, китара, глокеншпил и перкусии. Групата е участвала в множество фестивали и концерти в страната и чужбина, композирали са музика за театрални постановки, детски представления и радиотеатър.