Триумф на детския червенобрежки състав от „Хайде на хорото“ в Арбанаси

Заслужена първа награда грабнаха двата северозападни състава

Децата от представителната концертна група на Танцова школа „Хайде на хорото” при СОУ „Д-р Петър Берон” и ентусиастите от едноименния Фолклорен клуб от Червен бряг, с ръководител Емилия Тилова, ликуваха с наградите на победителите на престижния Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Фестивалът се организира ежегодно от тамошното читалище „Иларион Драгостинов”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство – Арбанаси, провело се на 6 и 7 юни.

Червенобрежките дечица успяха да спечелят симпатиите на публиката и журито със сърцатите изпълнения на танците „Чичовото” и „Пиринско настроение”. Фолклорният клуб „Хайде на хорото” от своя страна внесе още очарование с богатите си, пъстри и красиви нашенски носии, извадени от старите ракли. А с изпълненията на „Костенско”, „Боалийско” и „Ситно влашко” разиграха сърцата на всички. След бурните аплодисменти журито съвсем заслужено присъди и на двата състава първа награда в съответната възрастова група.

Още 20 отличия раздаде журито, председателствано от ръководителя на Северняшкия ансамбъл, доц. Георги Хинов. С най-много призови места се оказаха децата от Школата по изкуства в Севлиево, които си тръгнаха и със специалната награда на публиката.

Големият си успех двата червенобрежки състава посвещават на всички свои съграждани, които помагат на тяхното възрожденско дело - със средства, с добра дума, с дарени носии и за това, че толкова много ги харесват и подкрепят.