В Плевен стартира първата за страната специалност по СПА-процедури

В Гимназията по туризъм ще има тангенторна вана, кушетки, шведска стена и други необходими пособия за развитието на рехабилитация

Професионална гимназия по туризъм "А.Константинов"-Плевен за пореден път се съобразява с изискванията на новото време и желанията на учениците. Иновативното за приемът през тази учебна година е новата за страната специалност – „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“. Директорът на училището Малинка Маринова сподели в пресклуба на БТА, че професията е изпълнител на термални процедури.

„Учебният план е разработен от екип на нашето училище и професионалната помощ на Медицински университет-Плевен, с когото вече си партнираме. Решихме, че трябва да въведем нещо ново, за да бъдем по-актуални и по-атрактивни и да не стоим само на едни и същи специалности, но и да ги сменяме през годините. СПА-процедурите са част от хотелиерските дейности в хотелските комплекси, а такива средни специалисти няма“.

Директорът каза още, че приемът за новата специалност ще става след завършен 8 клас. В тази специалност ще бъдат приети 13 ученици, като паралелката ще бъде сформирана от 2 специалности – едната ще бъде новооткритата, а другата е свързана със социална работа на деца с риск, която също е единствената в страната, подготвяща такива кадри.

„Тази година кандидатстваме отново по Националната програма „Модернизиране на професионалното образование“, чрез която ние ще модернизираме и обзаведем учебен СПА-център за обучение на учениците по новата специалност. Той ще бъде в приземния етаж към кухненския блок, ще бъдат съединени 2 стаи, в които ще се модернизира – ще има тангенторна вана, кушетки, шведска стена и други необходими пособия за развитието на рехабилитация и термални процедури с различни учебни табла, и макети на човешкото тяло. Практиката ще се провежда в малки групи. Обучаемите ще бъдат специалисти от Медицинския университет – лекари, рехабилитатори и кинезитерапевти, останалите предмети ще бъдат провеждани от нашите учители“, допълни Маринова.

Тя също така подчерта, че след завършване на основно образование тази година ще се извърши и задочен прием по специалността „Помощник възпитател в отглеждането на деца“. В момента общо в училището има 437 ученици, разпределени в 19 паралелки.

„Много ми се иска учениците да са мотивирани и наистина да изберат професия или специалност, която в един момент ще им бъде от полза и ще я работят, защото на България им трябват наистина добре подготвени средни специалисти“, са финалните думи на училищната директорка.