Десетки читателски сигнали за среща със змии в Плевен (Снимки)

В парк "Кайлъка" са забелязани пепелянки

Темата на Plevenutre.bg за плъзналите змии из Плевен доведе до сериозен бумеранг от реакции. През вчерашния ден получихме десетки сигнали от плевенчани, в които те разказват за срещата си с влечуги на територията на града. Някои дори са ги фотографирали.

Особено стряскащи са тези за поява на пепелянки в парк "Кайлъка". Змии са видяни на няколко места и в кв. "Дружба". Жители посочиха района на блоковете 422-425. Получихме и снимка от блок 137-и, където местни лично се погрижили за плъзналата напаст.

Влечуги са забелязани още в кв. "Сторгозия", около велоалеята, в района на ул. Г. Кочев, в ж.к. "Кайлъка", на гробщините паркове и около стадион "Плевен".

В последните седмици цари засилено косене на пространствата с избуяла растителност из града, но високите температури явно оказват по-голямо влияние и това ни задължава да не забравяме присъствието на змии през лятото.

Ето няколко полезни съвета:

- Ако видите змия около вас, не я закачайте. Останете на едно място и не мърдайте. Не я замеряйте с камъни или не я пипайте с пръчка. Оставете я да се скрие в тревата или да си върви по пътя.

- Ако ходите по ливади и други места с висока трева, обувайте дебели чорапи и маратонки. Ако змия ви ухапе по крака, зъбите ще захванат плата на чорапа и е възможно отровата въобще да не достигне до вашето тяло. Носете още дълги панталони, чиито крачоли са пъхнати в чорапите. Дрехите ви също да бъдат широки. Така зъбите на змията трудно ще достигнат до кожата. Ако ви се налага да плевите градината с голяма трева с ръце, първо разровете тревата с пръчка или с друг предмет. Ако има змия, тя ще избяга.

- Не пускайте децата да играят в градски паркове с висока трева, в дворове на училища през лятото, в които има тревни неокосени площи, защото може да се е скрила някоя змия. Избягвайте да се катерите в горещите часове или да лежите по натоплени камъни, защото змиите също обичат да се препичат там на слънце. Не прескачайте големи дънери, защото в тях може да се е свила някоя змия и да скочи върху вас. Докато се движите из гъста трева, носете тояга, с която разравяйте тревата. Ако има змия, тя ще усети присъствието и ще избяга.

- Ако сте били ухапани от смок или друга неотровна змия, не подценявайте ситуацията. В тези змии няма отрова, но зъбите им са замърсени с останки от храната, която са яли и мястото може да се инфектира.

- Ако влезе змия във вашия дом се обадете на Гражданска защита (чрез тел. 112, ако нямате друг номер) да изпратят екип, който да я улови. Не правете опити да убивате змията за да не пострадате, а също така защото има защитени видове.