Полезни съвети за предпазване от вредните слънчеви лъчи

Не трябва да стоим повече от 15 минути под силното слънце

Лятото е на своя праг, а горещите слънчеви дни вече са факт и за да не ги гледате отвътре през прозореца, сме подготвили няколко полезни съвета за предпазване от силното слънце през лятото.

Всеки обича слънцето, но прекаленото застояване води до бързо обезводняване, изгаряне на кожата, слънчеви алергии и най-лошото – слънчев и топлинен удар. За да избегнете тези немаловажни влияния, експертите съветват няколко ефикасни и дори полезни за организма защити.

Не случайно фармацевтичната промишленост е стартирала преди 30 години производството на продукти и медикаменти за защита срещу слънчевото изгаряне. На първо място здравите хора не трябва да ползват продукти с максимална защита. За тях се препоръчва фактор до 30, защото, използвайки максималния фактор на продукта ще се промени цвета на кожата с метален отблясък, благодарение на силните химически и физически субстанции. Това води до скоростно сбръчкване на кожата. Силните фактори 50+ са предназначени за хора, които страдат от фотодерматоза – болест, която се усложнява от слънчевото облъчване.

За гладка кожа и равномерен тен специалистите препоръчват да се отделят не повече от 15 минути под силното слънце. За това време кожата си набавя полезния витамин D, който подсилва мъжкия хормон тестостерон и освобождава хормонът на щастието – ендорфин. Най-опасни са обедните часове за дори и най-здравия човек. Тогава е желателно да се търси сянка или защитата на плажния чадър. Всеизвестно е, че продължителното излагане на слънце води до по-голяма вероятност за образуване на ракови клетки в кожата.

Не забравяйте, че децата са с най-чувствителна кожа и не трябва да се излагат на преките слънчеви лъчи в периода от 11.30 до 16ч. в летните жеги. Без защита кожата им може да издържи на слънце не повече от 5-10 минути. Вместо слънчев приятел, силните лъчи лесно ще повредят фината структура на детската кожа и ще доведат до посещения при дерматолога. Слънцето е носител не само на ултравиолетова, но и на силна топлинна енергия. Организмът на малкото човече не е способен да регулира топлообмена така добре, както при възрастните. Затова топлинните удари са много разпространени при децата, предупреждават специалистите.