Розата на Цвети получи официално името си (Снимки)

“Розата на Цвети е знак, че между Владислав и Цветелина любовта е била истинска”, каза майката на Влади

На церемония в Актовата зала на Община Плевен, розата, която носи името на загиналата в катастрофа край Плевен Цветелина Таслакова, официално получи името „Цветелина Романтика“. В катастрофа на 5 май 2014 г. до Луковит, живота си загубиха още Владислав Горанов и Николай Менков. Официален домакин на събитието, на което присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народният представител Владислав Николов, областният управител на област Плевен Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, много гости и приятели, беше кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков.

Името на розата „Цветелина Романтика“ е подарък от световния производител „Мейланд Франция“, като специално за кръщаването гости в нашия град бяха представители на ръководството на популярната фирма.

„Розата на Цвети е символ на любовта и вечното приятелство, надеждата за справедливост и стремежа за един по-добър свят”, обърна се към гостите в Актовата зала проф. Димитър Стойков. Той изрази благодарност към „Мейланд Франция“ за благородния жест едно цвете да носи името на наше дете, на всички, съпричастни с каузата на Сдружение „Справедливост“ за по-малко жертви по пътищата, както и на председателя на Парламента Цецка Цачева, която чисто човешки подкрепи благородната инициатива.

„Плевен винаги ще помни Цвети, Влади и Ники толкова млади, красиви и цветни, колкото са и самите рози. Споменът за тези цветя, чийто живот бе рано и нелепо прекършен, ще живее във всеки един нас. Цветовете ще ни напомнят за тяхната нереализирана младост, но аз съм дълбоко убедена, че те ще напомнят и за отговорността на всеки един от нас към нашите деца – така както го правят майките на Влади, Ники и Цвети“, каза Цачева.

“Розата на Цвети е знак, че между Владислав и Цветелина любовта е била истинска”, каза майката на Влади Галя Горанова. И добави, че за нея розата е и знак, че справедливост ще има.

“Нашата кауза е чиста и нашето дело е свято. Борбата ни е, ако ние сме загубили нашите деца, да продължим напред и да спасяваме другите деца“, заяви Валя Таслакова.

Самият акт на кръщаването извърши изпълнителният директор на „Мейланд Франция“ Ги де Виар, който не скри вълнението си от събитието. Розите са магични и много нежни – също като младостта и живота, но те могат да стават и все по-красиви всяка пролет и да ни накарат да се усмихваме, отбеляза де Виар. Той предаде на председателят на Народното събрание официалният сертификат за даване на името „Цветелина Романтика“. Той трябва да остане в Плевен, градът на Цвети, обясни Цачева и от своя страна го предаде на кмета.

200 бели балона, символ на любовта между Цвети и Влади, полетяха в небето над града. В Плевен вече цъфтят първите 100 засадени рози “Цветелина Романтика” – в “Алеята на Цвети” край църквата “Свети Николай”. Стотици са розите на Цвети в градинки и край блокове в целия град. Средства от продажбата на розата подпомагат пострадали в пътно-транспортни произшествия.