Областният управител участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

Представиха резултатите от анализа на социално-икономическото развитие на Северозападна България

На 11 и 12 юни в град Вършец, област Монтана се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район съвместно с Регионалния координационен комитет към Съвета, съобщава Областна администрация - Плевен. Заседанието е било открито и ръководено от Ивайло Петров - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и областен управител на област Монтана. Участие са взели представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, заместник областни управители, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, на Агенция „Пътна инфраструктура”, „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, Фондация за реформа в местното самоуправление, както и представители на академичните среди.

След проведено гласуване за заместник - председател на Съвета за периода 01 юли до 31 декември 2015 г. е избран Иво Цветков - кмет на община Бяла Слатина.

Представител на Агенция „Пътна инфраструктура” представи информация относно предвидените за рехабилитация през периода 2015-2017 г. пътища от републиканската пътна мрежа на територията на Северозападен район. На заседанието се представи, обсъди и одобри Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северозападен район (2014-2020 г.) за 2014 г. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов информира членовете на Съвета за процеса на разработване на целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони.

Експерт от „Национален център за териториално развитие” ЕАД представи резултатите от анализа на социално-икономическото развитие на Северозападна България. На заседанието беше представена информация за одобрените изменения в Методическите указания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и етапът на изпълнение на програмата на територията на района. Представени бяха добри иновативни практики на бизнеса в Северозападен район. Представител от „Електростарт” АД направи презентация на тема „Електростарт - устойчиво развитие, иновации и корпоративна политика за развитие на човешкия капитал”. Пред членовете на Съвета бяха представени фокусът на тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, включително и регионалния фокус.

Регионалният съвет за развитие подкрепи предложението на Областния управител на област Плевен да бъдат запазени 2-те позиции в Информационното звено – Плевен по Програмата interreg V – А Румъния – България за периода 2014-2020 г.

На заседанието бяха представени и обсъдени предложения за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие. Пред членовете на Съвета беше представена Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП II България - Сърбия и актуална информация относно предстоящи покани за кандидатстване с проектни предложения.

Представители от Управляващите органи на оперативните програми информираха участниците в съвместното заседание за напредъка по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Северозападен район към месец юни 2015 г.