Преди 52 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в космоса

Космонавтката е удостоена със званието „Герой на Съветския съюз“ с медал „Златна звезда“

Валентина Владимировна Терешкова е космонавт от Съветския съюз и първата жена, летяла в космоса на борда на космическия кораб „Восток 6“ през 1963 г.

В своите младини Терешкова учи инженерство и се занимава с парашутизъм. Има 90 скока и звание заслужил майстор на спорта. През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус (където остава до 1997 г.), след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса. Нейният псевдоним за полета е Чайка. Престоят й извън земята е бил точно 2 дни 22 часа и 50 минути. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан. Никоя от другите 4 жени, избрани с Терешкова, не е летяла. Въпреки плановете за други полети с участие на жени минават 19 години преди следващата жена - Светлана Савицка, да участва в космическа мисия.

След полета в космоса завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ и се дипломира като инженер-космонавт през 1969 г. През същата година женската космонавтска група е разпусната. През 1977 г. защитава докторат по инженерство, автор е на над 50 научни работи, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията.

Валентина Терешкова е удостоена със званието „Герой на Съветския съюз“ с медал „Златна звезда“ - най-високото отличие на тогавашния СССР. Наградена е и с много други руски, съветски и чуждестранни отличия.