Две компании отпаднаха от надпреварата за строежа на отсечката между Угърчин и Плевен

В състезанието за трасето с дължина 36 км и прогнозна цена 266 млн. лева без ДДС остават шест кандидата

Две чужди компании отпаднаха от надпреварата за строежа на отсечката между Угърчин и Плевен от магистрала "Хемус" - турската "ЙТЙ асфалт иншаат маденджилик наклият" и френската NGE Contracting. Това пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

Така в състезанието за трасето с дължина 36 км и прогнозна цена 266 млн. лева без ДДС остават шест кандидата. За другата отсечка Ябланица - Угърчин, която е с дължина 23 км и прогнозна цена 168 млн. лв., всички осем кандидата са преминали успешно през подбора.

Планът е северната магистрала да се удължи до 2018 г. с още почти 60 км срещу над 400 млн. лв., засега за сметка на бюджета.

Състезанието за строител на "Хемус" е на две фази. Сега свършва първата, в която кандидатите е трябвало да доказват опит, обороти, механизация и специалисти. На втория етап се подават цялостни оферти - технически и ценови, като срок още не е определен.

Френският участник NGE Contracting е отпаднал, защото не е представил потвърждение, че разполага с 20 млн. лв. и не е доказал, че в последните три години е участвал в поне едно проектиране на идеен или технически проект на автомагистрала или първокласен път и тунел.

Турската компания е отстранена, защото не е строила мостове и поне един пътен, железопътен или метро тунел. Кандидатите могат да обжалват решението в десетдневен срок в Комисията за защита на конкуренцията.