В Плевен ще се проведат безплатни прегледи за катаракта и глаукома

Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст

На 6 юли в Плевен ще се проведат безплатни прегледи за катаракта и глаукома. Те са част от национална кампания за борба с двете най-често срещани очни заболявания, подкрепена от Пациентска организация „Глаукома".

Кампанията ще стартира с информационна среща-беседа, която ще започне от 11:00 ч. в зала в хотел „Ростов", на 2-рия етаж. В инициативата ще участват водещите офталмохирурзи д-р Велизар Тодоров и д-р Румен Минков /МЦ „Окулус"/, доц. д-р Десислава Статева /УМБАЛ „Плевен"/, д-р Цветан Каменов и д-р Лина Ралчева /ВМА-Плевен/. Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рискова група. Целта е те да научат повече за двете заболявания, тъй като те са причина номер едно за слепота сред възрастното население.

По време на срещата ще бъдат разяснени причините за заболяванията, симптомите и начините за лечение. Всеки посетител ще получи талон за безплатен скрийнинг срещу който ще може след предварително записване да бъде прегледан впоследствие. На срещата ще бъдат обявени и датите на безплатните прегледи. Те ще се осъществяват от офталмолозите само срещу представяне на този талон.