Убиецът на 23-годишната Вероника получи седма поредна присъда

"Убиецът на дъщеря ми ще се измъкне пак", притеснен е бащата Трайчо

4 години затвор за грабеж – на 4 юли върховните съдии потвърждават поредната присъда за убиеца на 23-годишната Вероника от Никопол. Тя е за грабеж от миналото лято. Рецидивистът Илиян Здравков е трябвало да дочака последната дума на съдиите в затвора. Вместо това, на 28-ми февруари той отново посяга да краде. И убива студентката Вероника Здравкова.

Три дни, изпълнени с отчаяние и смътна надежда, минават от 28-ми февруари, когато родителите на Вероника губят връзка с нея. Още три дни недоумение кой и за какво би посегнал на крехкото момиче – и убиецът на Вероника е заловен. Обявеният за общонационално издирване Илиян Здравков я е посякъл с брадва, на метри от перона на великотърновската гара, заради дамската й чанта.

Вероника не е първата жертва на Илиян Здравков. През 93-та година той убива възрастна жена, но понеже няма навършени 18 години, се разминава със строгостта на закона. Оттогава многократно е осъждан за грабежи. Когато убива Вероника, е трябвало да бъде в затвора, за нападение от миналия юни, над друга млада жена – Кристина – и пак, заради дамската й чанта. И пак, на метри от перона, само че на Горнооряховската гара.

Междувременно, на протестите пред Съдебната палата във Велико Търново се събират подписи за връщане на смъртното наказание.

Илиян Здравков има вече седем, влезли в сила присъди. Докато чака поредната, въпросът: "Можеше ли убийството на Вероника да бъде предотвратено?” остава.

„Притеснява ме, че ще му намалят присъдата, защото закона, както е написан, с това самопризнание, е възможно отново да се измъкне. За ниго това е станало като схема за престъпления. Убийството на дъщеря ми за него е осмо престъпление. Ако и след това се измъкне, ние ставаме безсилни. Затова искам да се обърна с молба да бъде променен закона относно рецидивистите. Държим на доживотна присъда без право на замяна”, заяви пред камерата на Нова телевизия бащата на Вероника Трайчо Трайков.

Адвокат Ивета Анадолска коментира, че апелът на родителите има смисъл при сега действащия закон. "Наистина при 8 тежки извършени престъпления не виждам възможност съдът да намали присъдата”.