500 кандидати ще се явят на изпита по химия в МУ-Плевен

Средно по 6 зрелостници ще се състезават за едно място

Общо 499 кандидат-студенти ще се явят на втория конкурсен изпит по химия за специалност „Медицина”, съобщиха от МУ-Плевен. От тях момичетата са 339, а момчетата – 156, а възстановяващите студентски права са 4. Общият брой кандидати, които се състезават за 90 места, държавна поръчка, редовно обучение по специалност „Медицина”, е 599, което прави средно 6 кандидат-студенти за едно място. В това число влизат близо 100 кандидати, които ще участват в класирането за специалност „Медицина” само с оценката си от предварителните изпити или призната отлична оценка от олимпиада по биология и химия.

Изпитът по химия на 8 юли /сряда/ е с продължителност 4 часа и ще протече от 8.00 до 12.00 ч в учебните зали на територията на Ректората и на Учебния корпус. В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 7.00 до 7.30 часа. Точно в 7.45 часа в зала „Асклепий” на Ректората ще бъдат изтеглени изпитните въпроси и задачите по химия. Това ще стане на произволен принцип от учебния материал за 8, 9 и 10 клас в присъствието на зам.-ректора по учебната дейност – проф. М. Александрова; Декана на Факултет „Медицина” – проф. д-р А. Аспарухов, Председателят на Комисията за оценяване на конкурсните работи по химия - доц. Ангелина Стоянова, Председателят на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи – Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

Един ден преди провеждането на втория конкурсен изпит за „Медицина” висшето училище изнесе резултатите от конкурса по биология – на сайта и на място в Ректората. Най-висок е процентът на оценка добър – 38%, следвани от много добрите оценки – 28%. Повече тази година са отличните оценки – 8, от които 2 пълни шестици. Тази година броят на слабите и средните оценки е по-нисък – 87 двойки и 62 тройки.