Отровни дини заливат българския пазар

Пълни са с пестициди и нитрати, казват родни производители

Избягвайте да ядете от първите за сезона дини, защото не струват, а и на всичкото отгоре са натъпкани с отрови. Това предупредиха пред „Всеки ден" водещи агрономи, потресени от ниското качество на любимия на цяла България летен плод.

15-20 минути - максимум половин час е нужен след разрязването на динята, за да стане на чорба. Любеницата омеква мигновено и става на нещо като глетаво пюре без пасатор.

"Парчетата, колкото и на едро да са нарязани, за нула време се спихват и заприличват на стара дунапренова гъба, с която са измити куп мръсни чинии", жалват се вече вгорчили си надеждите да хапнат от първите по магазините големи плодове със сочна вътрешност.

"Пълни са с пестициди и нитрати. Ранните дини у нас са предимно вносни, най-вече от Турция, където използването на растителна защита и на изкуствени торове не е така контролирано, както в ЕС", коментираха родни производители.

Може и нашенски любеници да са, но напомпани с всякаква химия като карпуза на комшиите, за да наддават на тегло и да зреят по-рано, разкриват те.

Само за седмица цената на дините се срина още в първата половина на юли. Около 35 стотинки е килограмът на едро, но в големите търговски вериги вече има купища почти на същата цена. "Това означава, че има огромен евтин внос с твърде ниско качество", убедени са нашите производители.

Познавачите на бостанската реколта предупреждават: Не купувайте диня преди началото на август

Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това, са или зелени, или внос от по-топли страни, или пък зреенето им е било пришпорено със солидно количество химикали.

Особено опасни са огромните дини, на които обаче много нашенци се хвърлят с най-голяма охота. Според запознатите колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотна тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са плодовете със среден размер.

Плодът "диша" с кората си след отрязването от бостана

Познавачите на характера на любеницата предупреждават никога да не се купуват от улицата и за нищо на света край шосетата. Дори и след отрязването си от бостана плодът продължавал да "диша" с кората си и попивал всякакви токсините от въздуха. Нитратите в динята се разпределят неравномерно. За щастие най-много са в кората и в близост до нея и по-малко в сърцевината. Така че при нарязване да се оставя върху кората и да не се яде поне сантиметър от червеното. А сигурен признак за високо съдържание на нитрати в динята е жълтият цвят на жилките, които прорязват червената сърцевина. Ако е чист плодът, тези жилки трябва да са бели.