32 пожара в сухи треви от началото на месеца в Плевенско

Пожарите нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс

През периода 1 юли – 15 юли 2015 година на територията на област Плевен са възникнали 32 пожари в суха тревна растителност и отпадъци.

Анализът на тези пожари показва, че със затоплянето на времето значително нараства общият брой на пожарите в суха тревна растителност и отпадъци. По-голяма част от произшествията възникват извън урбанизираните територии – 26, основно в обслужваните територии от РСПБЗН – Плевен и Гулянци. За пожарите се съобщава в Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН)“ обикновено след 12.00 часа, а най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежно тютюнопушене и умишлено опожаряване на сухите тревни площи, с цел тяхното почистване.

Тези пожари са без преки материални загуби, а именно няма човешки жертви и не е увредено имущество. Въпреки това при всички тях са унищожени значителни площи от нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Възниква опасност от разпространяване на пожарите в жилищни масиви, селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви и други. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Пожарите нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.

"Апелираме при забелязан пожар да се съобщи на тел.112 и своевременно в кметството на съответното населено място, като се посочи точното мястото и какво гори. При установяване извършителите на запалвания, своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при РДПБЗН-Плевен и РУП при ОДМВР-Плевен, за предприемане на административно-наказателни мерки", съобщава МВР - Плевен.