Днес почитаме Свети пророк Илия

Новините

20-07-2015, 08:30

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горна Оряховица ще почете Илинден

На Илинден в Никудин

Имен ден имат – Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка

Илия е еврейски пророк от 9 век пр. Хр., живял в Древния Израел. За него е писано в Стария завет (Юдейската Библия), Новия завет, Талмуда и Корана, също така е герой от фолклора на различни народи, включително и българския.

Пророк Илия се появява, за да върне еврейския народ към Истинския Бог, защото се е увлякъл по идолопоклонство под влияние на Езавел, съпругата на цар Ахаав. Нищо не се знае за произхода му. Името му, което означава "Моят Бог е Яхве", може би му е дадено заради борбата му с култа към езическото финикийско божество Ваал. Характерното за Илия е, че проповядва и изобличава дръзко и безстрашно. По това време Ваал телецът бил смятан за божество на природата, отговарящ за дъжда, гръмотевицата, светкавицата и росата. Служението пред този демон се изразявало в мазохистични ритуали, често придружавани от човешки жертвоприношения - в повечето случаи на деца. Пророкът предизвиквал от името на Яхве не само него, а и Езавел, жреците ѝ, Ахаав и цял Израел. Илия и ученикът му Елисей отишли до брега на Йордан, а от другата страна на реката стояли още 50 пророчески ученика и ги наблюдавали. Тогава Илия взел кожуха си, сгънал го, ударил с него водата, тя се разделила и двамата преминали по сухо. Изведнъж се появила огнена колесница с огнени коне и отнесла Илия с вихрушка на Небето. Като излитала кожухът му паднал на земята и Елисей го взел.

Според тълкуванията на Православната Църква за пророк Илия се говори в последната книга на Библията - "Откровение на Свети Йоан Богослов" като за единият от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличават антихриста.Свети пророк Илия единствен сред хората е взет жив на Небето и не е умирал физически, а хилядолетия преди него същата участ е имал древният пророк Енох, който е вторият пророк, който ще дойде. Тогава те ще приемат мъченическа смърт и три дни телата им ще лежат на улиците непогребани, целият свят ще ликува и хората ще си раздават подаръци от радост по смъртта им.

Според българските народни представи свети Илия препускал по небето в огнена колесница като държал в ръцете си небесните стихии и градушката. (Преди появата на християнството Перун бил смятан за богът Гръмовержец сред славянските народи). Дядовците ни казват, че когато гърми и трещи тогава светецът препускал с огнената си колесница по небето и гонил ламите, които ядат житото. (Ако на днешния ден прогърми се вярвало, че орехите и лешниците нямало да станат).

На днешния ден в чест на Свети Илия се коли най-стария петел „баща“, като на негово място се оставя задължително нов „баща“. Той се принасял в жертва на къщния праг. Много от селата се събирали в този ден на сбор, като общия курбан бил овен или бик. Така пророкът щял да пази селото от гръм, град и суша.

Днес празнуват и кожарите и кожухарите, защото когато пророкът се възнасял към небето пуснал отгоре кожуха си. Празнуват и грънчарите и керемедчиите. Честито и на имениците!