Скандално! Педагози връзвали с колани и биели 17-годишен в детски център в Плевен

"Разревах се и вдигнах скандал”, разказа бивша възпитателка

Малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен! За тази шокираща новина сигнализира пред TV7 един от педагозите – Иванка Славчева, която е работила близо половин година там. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.

Иванка Славчева първоначално преминала обучение, а същинската дейност започнала през февруари. Тогава центърът посрещнал първите шест деца и младежи от Берковица. Първоначално нещата тръгнали добре, но след това започнали да се проявяват проблемите.

В центъра имало медицинска сестра, но имало нужда от лекар. Не е предвидено там да има такъв, но по закон възпитателите са задължени да викат такъв, когато се наложи - при криза или сериозен здравословен проблем. "Това ни беше забранено от управителя на ЦНСТ – че лекарите не желаят да се занимават с нашите деца", посочи Славчева.

А поредната криза на агресия не закъсняла... 17-годишно момче започнало да буйства, да крещи и да напада педагозите. Вместо да извикат лекар, те го заключили в отделна стая. То започнало да вика и да се опитва да разбие вратата. А "успокояването” станало с побой. "Една стая се освободи изцяло, сложи се един матрак на земята, стаята празна. Детето се заключва вътре. Вместо да се успокои това дете, то започна да крещи още повече, да разбива вратата, вратата беше с такава дупка”, разказа жената, допълвайки, че тези методи са нехуманни.

"Започнаха да го връзват с колани. Решават го управителят на ЦНСТ и социалният работник. При едно такова връзване имаше екип от около 20 човека от нашия център. Аз избухнах и казах: "Спрете!”. Аз вдигнах скандал. Просто се разревах, не можах да издържа", добави тя. Ваня разкри, че има още 3 подобни случая на тормоз над деца. В началото на април решила да подаде сигнал до експерт, който посещавал няколко пъти центъра. Малко след това обаче била уволнена.

Тя опитала да промени нещата, като изпратила сигнал до Агенцията за закрила на децата. "Плевенските служби – никаква реакция. "Този, който е писал, е лъжец", и дотам приключихме. Препратих сигнала до София. Обадиха ми се веднага и ми казаха, че ще бъде предприета проверка. От 8 до 12 юни направиха проверка", обясни Славчева.

Установило се, че има нарушения – пропуски във воденето на документацията, липса на реална оценка за действителните потребности на детето, непланирана грижа, липсва подкрепящо обучение и др. Сигналите и тревогите на Ваня са потвърдени. Към момента служителите са издали само предписания на центъра. Иванка обаче не е сигурна, че са настъпили промени, и смята, че тормозът и малтретирането над децата продължават.