Повече бус ленти в градовете, Плевен сред тях

Промени в наредба позволяват обособяването им

Изменения в Наредба № 2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии позволяват създаването на повече бус ленти, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Новите текстове вече са обнародвани в Държавен вестник.

Според тях бус лента може да се обособи на улица с две или повече ленти в посока, по която се движат 15 или повече коли на обществения транспорт на час и може да се обособи за тях лента с широчина минимум 3.25 метра. Градовете, в които има условия за подобни ленти са София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе и др.

Измененията бяха провокирани от предложение на неправителствената организация "Спаси София", подкрепено от други НПО, занимаващи се с градска среда и мобилност, се казва в съобщението.

В него се казва също, че през 2015 г. много областни градове работят по проекти за интегриран градски транспорт, финансирани от Европейския съюз, като тази промяна ще им позволи да предложат на гражданите си една по-екологична, ефективна и икономична транспортна услуга.

Успоредно с облекчаването на режима за регламентиране на бус лентите, с промените влизат в сила редица мерки, подобряващи безопасността на велосипедния транспорт, както и проектирането на по-достъпни за гражданите велосипедни трасета.