Прокуратурата разследва смъртта на двама работници в Гулянци

Мъжете загинали в трудова злополука при монтиране на отводнителна помпа

Окръжна прокуратура - Плевен е образувала досъдебно производство за смъртта на двама работници, загинали нелепо при обгазяване в шахта на "Напоителни системи" край Гулянци.  Следствието е възложено на следовател и се води "за причинена смърт при професионална непредпазливост", предава БТА. За случая е съобщено в полицията на 24 юли в 8.35 ч. на телефон 112. Двамата са се обгазили при извършване на ремонт в шахта на 5 километра северно от Гулянци. Единият мъж е починал на място, а другият е закаран в плевенската болница.

Инцидентът бе потвърден  и от "Инспекцията по труда" в Плевен. Инспекторите в петък са били на място за изясняване на случая. Те работят с Районно управление "Социално осигуряване" - Плевен. Двамата загинали работници са имали трудови договори, семейни са.

По първоначални данни в шахтата са влезли двама работници, за да монтират отводнителна помпа, но им прилошало, най-вероятно от т.нар. отровен блатен газ. Единият успял да излезе, но другият - 50-годишен, останал вътре. Началникът на клона /30-годишен/ влязъл в шахтата, за да му помогне, но се обгазил. Колегите им извикали пожарникари за изваждане на пострадалите. По-младият починал на място, а по-късно починал 50-годишният.

До две седмици се очаква да бъде приключена проверката.