От ЦНСТ - Плевен: Никога и по никакъв повод не е упражнявано насилие над деца

Ще съдят за клевета бившата възпитателка Иванка Рашайкова

"Във връзка с изнесената информация от Иванка Рашайкова в ТВ7 за побой и насилие над дете в ЦНСТ – Плевен, изразяваме всички своето пълно несъгласие и огорчение от опитите да се омаловажат и отрекат усилията на работещите и на ръководството в ЦНСТ. Всички работещи в социалната услуга заставаме зад имената си с чувството за достойно свършена денонощна работа. Никога и по никакъв повод не е упражнявано физическо или психическо насилие над потребителите на ЦНСТ. Това е констатирано от редица проверки", заяви управителят Анелия Цанкова и служители от центровете в пресклуба на БТА.

От пресконференцията стана ясно, че потребителят е на 17 години, с ТЕЛК за умствена изостаналост, тежка, и нарушения в поведението - всичко това изисква грижи и лечение. Младежът страда още от параноидна шизофрения и епилепсия според здравната му документация. Настанили го в ЦНСТ на 24 февруари, а малко след настаняването си изпаднало в тежка криза или т.нар. "криза на преместването“. В 14 часа е била извикана "Бърза помощ". Дали на детето диазепам, но кризата продължила. Отново пристгнала "Бърза помощ" на другия ден. Екип на центъра бил с детето в психиатрична клиника, където не искали да го приемат заради ненавършени 18 години.

"Цяла нощ не бяхме спали, какво ли не направихме", разказа Цанкова. Обърнали се към френски експерт, който ги посъветвал да го сложат под душа или да го повият като с пелена, защото в този шизофренен разпад не чувствало крайниците си.

"Хапеше ни, плюеше ни... Бях много притеснена. Попитах как ще обясним на обществеността, ако видят, че това дете е привързано с чаршаф. Това за тях няма да е хуманно и ще бъдем обвинени. Увериха ни, че това е единственият начин детето да усети ръцете и краката си. Казаха ни, че застават зад нас. Детето наистина се поуспокои", допълни Цанкова.

Впоследствие момчето е водено на прегледи при психиатри и доктори, за което бяха показани и документи. Направили му изследвания. По думите на управителя това е най-обгрижваното дете в центъра.

"Децата се гледат с много любов, може да дойдете и да се уверите", допълни Цанкова.

Бе обяснено, че Иванка Рашайкова, която отправи обвиненията в насилие срещу момчето, не е била уволнена. Тя е била освободена в рамките на 6-месечния изпитателен срок, защото по констатацията на социалния работник не се е справяла с работата си. Длъжността, която заемала била на възпитател. От ЦНСТ са категорични, че ще съдят Рашайкова за клевета.