Легендарният ІV-ти пехотен Плевенски полк оживява!

Мисия

30-07-2015, 08:00

Снимка:

Национално дружество „Традиция”

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Уникалната историческа възстановка ще се състои на 29 август

На 29 август 2015 г., (събота) от 18.30 часа пред плевенчани в двора на Регионален исторически музей – Плевен, ще бъде представена историческата възстановка „ІV-ТИ ПЕХОТЕН ПЛЕВЕНСКИ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПОЛК, В ЕВРОПЕЙСКАТА ВОЙНА (1915-1918)”. Възстановката ще се реализира от Сдружение „ІV-ТИ ПЕХОТЕН ПЛЕВЕНСКИ ПОЛК”, с финансовата подкрепа на Община Плевен - като проект в сферата на културата – Културен календар 2015.

През настоящата 2015 г., се навършват 100-години от началото на Първата световна война и участието на България в нея. Участието на българската армия в Първата световна война е знаково, тъй като страната ни, въпреки своето малобройно население, успява да изкара на бойното поле армия от близо 878 000 души. С това показваме, че наистина българския народ е мобилизирал до краен предел своите сили, за да изпълни своята национална кауза за обединение на разпокъсана България.

През Първата световна война ІV-ти пехотен Плевенски полк участва в Нишката и Косовската операция на Първа българска армия, под командването на генерал Климент Бояджиев, в състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Воюва срещу сърбите при Дрянова глава, Дервент, Ниш и Косово поле, срещу французите и англичаните в долината на река Вардар, височината Близнаците и Дойран. Именно това е и поводът за предстоящата инициатива в гр. Плевен. Историческата възстановка ще проследи обявяването, мобилизацията, организационно и бойно сглобяване на ІV-ти пехотен Плевенски полк и заминаването му на фронта.

Сдружение „ІV-ТИ ПЕХОТЕН ПЛЕВЕНСКИ ПОЛК” е патриотична организация с председател г-н Милен Първанов. Предмет на дейност: Оказване на патриотично възпитателно въздействие върху населението за формиране на любов и уважение към защитниците на националните идеали и за запазване на културно-историческото ни наследство. Състава на организацията е с огромен опит в популяризирането и възстановяването на българските обичаи, традиции, както и в провеждането на възстановки на ключови битки в историята на България. Членовете на организацията са членове и на Национално дружество „Традиция”.