Лечебните свойства на динята и пъпеша

Консумацията им предпазва от инфаркт и поддържа имунната система в изправност

Организмът ни в летните горещини губи много повече вода отколкото през останалото време. За да се предпазим от опасното обезводняване, освен вода, човек ще се освежи и с консумацията на плодовия зеленчук - диня. Вашето здравословно състояние особено ще се повиши, ако в лятното меню добавите и сладостта на пъпеша.

Динята допринася за предпазването от инфаркт

Динята съдържа около 95 % вода - най-високият процент сред плодовете! Поради това тя има силно прочистващо действие за организма, спомага за по-добър метаболизъм, а също се използва и като диуретик. При бъбречно болни хора се препоръчва обилното ядене на диня, за да се прочистят бъбреците от натрупаните песъчинки и камъни. Спомага за изчистване на уреята и пикочната киселина. Динята е богата и на витамин С и В. Тя съдържа и ликопен, който макар и в малки количества допринася за предпазването от инфаркт. Специалистите препоръчват, когато се правят диети, динята да е по-презряла. Както знаем, много хора обичат комбинацията диня и сирене. Но както всяко едно прекалено нещо, така и честото консумиране на тази комбинация (ежедневно или под формата на диета) води до загуба на поемането на омега 3, цинк, желязо, магнезий и други полезни за организма елементи. Поради голямото си съдържание на вода динята води до често уриниране, подуване на стомаха (което дава едно чувство за заситеност) и има разхлаждащ ефект. Прекаленото ядене обаче не е толкова полезно. Това се дължи на съдържанието на захар в плода. Нормално е поемането на 3-4 порции плодове за ден. Ако консумирате само диня трябва да хапнете до 4 парчета за деня.

Пъпешът поддържа имунната система в изправност

Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати — глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност. Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система. Сладкият плод е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина. Тя стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Сто и петдесет грама пъпеш задоволява нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави абсолютно подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания. Същият грамаж насища организма с калий, магнезий и един изключително рядък минерал германий, които са необходими на сърцето, бъбреците. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е много повече отколкото в краставицата, крушата или зелето. Тези микроелементи имат понижаващ кръвното налягане и нивото на холестерола ефект. А германият е микроелемент, отговорен за поддържането на младостта на клетките. Количеството фруктоза в зрелия пъпеш преобладава в сравнение с другите два вида захари. В пъпеша има достатъчно количество и глюкоза, което да поддържа нивото на глюкоза в кръвта в норма и образуването на необходимите запаси на гликоген в черния дроб, отговорен за храненето на мускулните тъкани, така необходим и за сърдечните мускулни тъкани.