Летният грип настъпва

Животът

04-08-2015, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В горещите дни пийте вода с лимон

Горещините се завръщат - 35 градуса в Плевен

Основните оплаквания идват от храносмилателната система

Заболяемостта от грип и ОРЗ през периода 27.07. - 02.08.2015г. за Плевен е 58,21%00, срещу 35.89%00 за предходния период, като нивото на заболяемостта е в обичайни за сезона стойности. Това съобщават от РЗИ - Плевен.

За разлика от зимния грип атакуващ дихателната и отделителната система, летните вируси увреждат основно стомашночревния тракт. Сред симптомите са леко зачервяване на гърлото и повишаване на температурата до 39 градуса. Основните оплаквания обаче идват от храносмилателната система. Започват колики в стомашночревния тракт, отделяне на слузести изпражнения многократно през деня, повръщанена стомашен сок. Опасността тук идва от загубата на минерални соли и дехидратацията на организма, натрупването на токсини от дейността на вирусите.

При хронично болни хора може да се стигне до тежка интоксикация, преплитане на червата, перитонит, възникване на хроничен колит. Особено застрашени са децата в ранна възраст, които бързо се обезводняват, а и имунната им система все още не е формирана както при възрастните.