МВР готви поръчка за 4 млн. лева, за да оборудва с камери всички патрулки

Парите за поръчката ще дойдат по европейски програми

Министерството на вътрешните работи подготвя поръчка на стойност 4 млн. лева, след изпълнението на която всички полицейски автомобили ще бъдат оборудвани с камери и микрофони, каза директорът на Дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, цитиран от "Фокус". Както е известно, след поредния скандал за искан подкуп от катаджия предишният вътрешен министър Веселин Вучков започна процеса, като издаде заповед да не се спират шофьори, ако проверката не се заснема.

Миналата седмица новият министър Румяна Бъчварова отмени забраната за проверка без заснемане с мотива, че твърде малко коли на полицията имат нужното оборудване и така контролът е слаб, а тежките инциденти на пътя нарастват. Новото нареждане разрешава спиране на автомобили, чиито водачи са извършили нарушение.

По думите на Терзийски в момента с камери за видеозапис и технически средства за звукозапис са оборудвани 120 полицейски автомобила. "Имаме оборудвани около една четвърт от всички автомобили. В същото време ползваме 48 мобилни камери, разположени в обозначени автомобили. Пътната полиция разполага и с 25 стационарни камери, с които се осъществява видеоконтрол за скорост", допълва той.

Парите за поръчката ще дойдат по европейски програми. Попитан за сроковете, в които всички автомобили ще бъдат снабдени с нужната техника, Терзийски уточнява, че вероятно до края на годината ще започнем дооборудването, но не може да каже колко време ще отнеме целият процес. "Може би ще бъде в рамките на 6 до 8 месеца, защото става въпрос за доста сериозна техника. Ние виждаме наяве камерите и микрофоните в автомобилите, но зад тях стои много сериозен технологичен процес, чието извършване изисква време", уточни началникът на полицията.