Прокуратурата извърши проверка на плевенския затвор

Наличната охрана е преценена като недостатъчна

В изпълнение на заповед на главния прокурор Сотир Цацаров са завършени проверки на затворите и затворническите общежития на територията на областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил. Проверките са съобразно прокурорските правомощия по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ и са осъществени от съвместни екипи от прокурори и служители на МВР – сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода” при ГДНП.

Проверени са 5 затвора и 7 общежития от открит и закрит тип. Установена е много добра организация на работата на надзорно-охранителния състав и затворническата администрация. Служителите на ГД „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ познават много добре задълженията си и полагат максимални усилия за законосъобразното им изпълнение. Няма нарушения при поощряването на лишени от свобода с „домашен отпуск”, напротив – констатирани са добри практики и стрикно спазване на закона. Положени са значителни усилия за техническото обезпечаване на охраната на затвори и затворнически общежития. Не са установени нарушения при носенето на постовата служба, като ръководителите на проверените места за лишаване от свобода са създали ефективна организация в тази насока. Налице е и необходимата подготовка за действия при кризисни ситуации.

В същото време, проверките са констатирали и съществуващи проблеми, основните от които са незаети щатове за надзиратели, както и недостатъчна обезпеченост на затворите и затворническите общежития с физическа охрана. Основен показател за това е съотношението лишени от свобода: надзорно-охранителен състав, което на никое от проверените места не е преценено като достатъчно. От съобщението на прокуратурата става ясно, че в плевенския затвор има 304 лишени от свобода и 23 души охранителен състав на смяна, а в затворническото общежитие - 60 лишени от свобода и 1 служител на смяна. За затвора в Белене - 498 лишени от свобода и 24 души охранителен състав на смяна.