Румен Петков: Не трябва да правим поредните избори, които ще донесат огорчение и отвращение

Зам.-председателят на АБВ смята, че тези избори ще бъдат истинско предизвикателство за партията

АБВ ще бъде подложена на много голям натиск в рамките на предизборната кампания за местите избори. Това заяви Румен Петков, заместник-председател на АБВ, пред Радио „Фокус”. Според него тези избори ще бъдат истинско предизвикателство за партията.

„Предизвикателството е огромно. Ние ще бъдем подложени на много сериозен натиск и от ляво и от дясно, но този път срещу нас ще бъдат ползвани инструменти на местната власт, но това още повече ни амбицира”, коментира Петков.

Според него не остава усещането, че другите политически формации се готвят за реален политически дебат. Зам.-председателят на АБВ каза още, че е важно МВР да вземе мерки срещу купуването на гласове сега, защото е твърде вероятно след седмици този процес вече да е приключил в определени райони на страната.

„И държавата и институциите имат много сериозен ангажимент да създадат условия за привличане на участници в изборния процес, привличане на избиратели, а не да направим поредните избори, които ще донесат огорчение и отвращение“, посочи още Петков.

Той изрази притеснение относно организацията и провеждането на изборите. „Притеснен съм, защото например в някои от софийските райони изборът ще бъде изключително тежък. Същото важи и за Варна и Пловдив, тъй като ще има гласуване за кмет на града, за кмет на района, за кмет на село, което е в района, за общински съветници с евентуален преференциален вот, както и за референдум”, коментира Румен Петков.

Той каза още, че продължават активни разговори и се очертават общи кандидатури на АБВ с други партии в близо 15 общини. Зам.-председателят на АБВ бе категоричен, че партията се стреми към диалог и равнопоставеност, за да се намери най-доброто решение за всяка община.