Удостоиха поетеса от Рупци със званието „Почетен гражданин“ навръх Богородица

На церемонията специален гост бе и председателят на независимите български писатели

Денят, в който християнската църква почита Света Богородица, в село Рупци започна културно събитие, за което рупчани твърдяха, че ще остане задълго в летописите на селището. По предложение на кметството и читалището на този ден кметът на Рупци връчи званието „Почетен гражданин на село Рупци„ на поетесата с рупски корен Ваня Ангелова.

В тържествена обстановка и в присъствието на културната общественост от общината, рупският кмет - Георги Георгиев, поздрави поетесата и изтъкна увереността си, че именно дълбоките и здрави корени с родното място й дават силата да лети и твори в света на лириката. „Свят, в който тя блести със своята уникалност и голям талант”, допълни Георгиев. Предложението за удостояването на Ваня Ангелова с почетното отличие бе гласувано на тържественото заседание на ОбС в Червен бряг по повод Празника на града, 26 юни.

На церемонията в село Рупци специален гост бе и председателят на независимите български писатели Марин Кадиев. Поздравителни адреси бяха поднесени от нейните учители, директорът на ОУ „Хр. Ботев” с. Рупци, местното читалище, председателят на НЧ „Светлина” от Червен бряг и др.

Ваня Ангелова развълнувана благодари на всички, споделили с нея този миг, след което представи пред аудиторията част от своето творчество.

По-късно всички се присъединиха към общоселския курбан в чест на Св. Богородица. Традицията, след дълго прекъсване, бе възстановена преди 6 години и денят е един от най-обичаните местни празници. Сред жителите на село Рупци бяха също председателят на Общинския съвет инж. Георги Георгиев, общински съветници, представители на общинската администрация.

Кметът бе дарил една от трите овце за курбан чорбата и не пропусна да благодари на Община Червен бряг за подкрепата, както и на редица фирми и спонсори, помогнали за организацията на събитието. След благославянето на трапезата от свещеник Красимир Лазаров, всички дружно се помолиха за живот, за здраве, за плодородна година и да не ги стигат премеждия и болести. Това съобщиха от местното управление.