НАП подсеща по телефона за неплатени актове към МВР

Запорират заплати и изземват моторни превозни средства

3 600 физически лица, които не са платили своите актове към КАТ и другите органи на МВР ще получат обаждане от НАП в следващите 30 дни, съобщават от приходното ведомство. Задълженията им към бюджета са общо 3.3 млн. лв. В информационната кампания са включени всички физически лица, които имат непогасени задължения в общ размер до 5 000 лв.

Предишни информационни кампании на НАП са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите доброволно да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок.

Невнасянето на публичните задължения в 14-дневен срок след позвъняването може да доведе до налагането на обезпечителни мерки и стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на дългове е налагането на запор върху заплатата на длъжника или на притежаваните от него моторни превозни средства и продаването им на търг. От НАП уверяват, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане, няма да се пристъпва към продажба на имуществото на длъжника.

За длъжниците с актове към МВР в размер над 5 000 лв., публичните изпълнители на НАП директно ще пристъпват към налагането на запори, изземване на моторни превозни средства и публична продажба.