Ленти за Втората световна и клането в Сребреница ще гледат плевенчани (Видео)

"Белведере" и "Как бях откраднат от германците" ще прожектират в Летния театър

Дните на Балканското кино в Плевен продължават с прожекцията на две драми, разказващи за историческата участ на Балканските страни.

На 21 август зрителите ще видят филма на Босна и Херцеговина „Белведере”. Режисьор е Ахмед Имамович, продуцент - Самир Смаич, сценаристи: Ахмед Имамович, Айда Пилав, Абдулах Сидран. Участват: Саджида Цетич, Нермин Тулич, Минка Муфтик, Армин Ризанович, Адис Омерович. Филм за живота на оцелелите от Сребреница през 1995 година. Вдовицата Рувейда, която живее в бежански лагер „Белведере” на края на града, търпеливо чака да намери останките на семейството си в масовите гробове. Тя споделя своята самота с брат си Алия, който е инвалид. Техният племенник Адо - един от малкото млади жители на лагера, иска да се махне от там и изпълнява желанието си по доста нетрадиционен начин. Той заминава за Белград, за да участва в риалити шоуто "BigBrother". Виждаме сблъсъка на двата свята – празният свят на шоубизнеса и трудният живот на обикновените. Опитът на младежа от Сребреница да избяга от лагера и да се включи в телевизионното реалити шоу се проваля, тъй като осъзнава, че не може да се бяга от миналото, докато справедливостта не е възтържествувала.

В съботния ден /22 август/ ще бъде представена сръбската лента „Как бях откраднат от германците” на режисьора Милош Радивоевич. Сценаристи са Милош Радивоевич и Светозар Влайкович. Във филма участват Йелена Джокич, Дъглас Хеншал, Светозар Цветкович. „Как бях откраднат от германците"е автобиограафичен филм на Милош Радивоевич за неговото детство през Втората световна война. Чрез нелинейния разказ момчето Алекс ни въвежда в семейството си по време на немската окупация. Майката, таен комунистически функционер, се занимава с подривна дейност. В същото време малкият Алекс прекарва повече време вкъщи заедно с Вернер, германски офицер, който е настанен в дома им. Покрай грижите за момчето германският офицер и майката на Алекс се влюбват, което допълнително усложнява ситуацията.

Мястото на прожекциите е Летният театър в парк „Кайлъка” , а началният час - 19.00. Входът е свободен.