Плевенчанка взе голямата награда в кампанията на НАП "Влез в час с данъците“

Проектът за данъчно образование на НАП оценен и в Латинска Америка

Образователният проект на НАП „Влез в час с данъците“ получи висока оценка при учредяването на Мрежа за фискално образование между ЕС и Латинска Америка в края на юли. На форума бяха представени практиките на държави от ЕС и Латинска Америка в планирането, провеждането и оценката на ефективността на образователни инициативи, свързани с данъците в предучилищна възраст, в средните училища и университетите по света. По време на събитието бе подчертана важността на финансовото образование, нуждата данъчните власти да популяризират темата, включително въпросите за важността на данъците от социална гледна точка, както и необходимостта от практически умения за бъдещите данъкоплатци.

НАП в продължение на 2 години организира данъчни часове в средните училища, като до момента данъчните преподаватели са се срещнали с над 50 000 ученици. В първото издание на кампанията „Влез в час с данъците“ през 2013 г., редом с учебните часове, се проведе и конкурс с награди за снимка, видео или текст на тема „Данъците, без които не можем“, а през изминалата учебна година часовете бяха съпроводени с лотария с касови бележки с привлекателни награди. Шестокласничка от Плевен с регистрирани над 300 касови бележки на страницата на кампанията „Влез в час с данъците“ в социалната мрежа „Фейсбук“ получи голямата награда на лотариен принцип тази година. Фискален бон на стойност 1.69 лева донесе късмет на тринадесетгодишната Невин.

Кампанията „Влез в час с данъците“ спечели и две награди в ежегодния конкурс „ПР приз“ – за ПР проект в публичния сектор и наградата на Етичната комисия на БДВО. Росен Бъчваров, директорът на „Комуникации и протокол“ при ЦУ на НАП и ръководител на училищната образователна програма, коментира: „Международното признание е знак, че НАП се справя отлично в образователната си програма. Планираме през идната учебна година да разширим проекта, като създадем видео-курсове по данъчни и осигурителни теми, достъпни безплатно онлайн. Това несъмнено ще подобри данъчната грамотност, а така печелят не само учениците, но и обществото като цяло“.