Внимавайте! Оси масово предизвикват катастрофи

Насекомите са привлечени от ароматизаторите и влизат в купето

Оси и пчели преобръщат коли и мотори на пътя, пише „Телеграф”. През последните седмици има десетки инциденти с шофьори, загубили контрол над управлението заради ужилване, алармират пътни полицаи и лекари. Само преди ден пчела причини катастрофа между два камиона на пътя между Борован и Бяла Слатина. Единият от тях е бил с водач от плевенското село Въбел. По чудо няма ранени, но има щети за над 10 000 лева.

Преди седмица отново пчела предизвика катастрофа пред сградата на пожарната във Враца, когато водач на камион удари лек автомобил, след нападение на насекомото.

Във Варна пък шофьор, ухапан от оса, изпадна в кома. Насекомото влетяло през отворен прозорец на автомобила му, докато 50-годишният мъж шофирал. Той все пак успял да спре и помолил минувач да извика линейка, преди да изпадне в безсъзнание.

Според медици, изключително опасно е да се кара кола с отворена уста, защото ако насекомото попадне в гърлото и ужили там човек, фаталния изход е много вероятен. Те твърдят, че насекомите са привлечени от ароматизаторите за да влязат в купето.

Като цяло в последните години имаме бум на ухапани от оси, пчели и стършели, твърдят токсиколози. И ако пострадалият е с алергия, последиците могат да бъдат много сериозни. Те предупреждават да внимаваме и ако пием от вече отворена вече бутилка, защото това е любимо място за укриване на осите и така можем да ги глътнем с всички последици за нас.

Експертите съветват да избягваме и силните парфюми през лятото, защото те привличат насекомите. Друго, което може да ги направи нападателни е миризмата на пот. Затова добре е да имаме в колата и препарати за отблъскване на насекомите, които се ползват обикновено при излети и по вилите.