Плевен е готов с проекти за 47 обекта по интегрирания план за градско развитие

Проф. Димитър Стойков взе участие в дискусията “Деветте пътя към еврофондовете: Региони в растеж”

"Плевен е готов с проекти за 47 обекта по интегрирания план за градско развитие", каза кметът на града Димитър Стойков по време на дискусията “Деветте пътя към еврофондовете: Региони в растеж”, организирана от в. "24 часа” и в. "Труд” с подкрепата на КРИБ. Дебатът се проведе вчера в зала 6 на НДК в столицата.

Стана ясно, че амбицията за следващия програмен оериод е да се продължи с визионерския подход и да се реализират проекти, които да променят Плевен - обновяване на централната част на Плевен /водната каскада/, да се променят градската градина, театърът, площад “Стамболов”, зала "Катя Попова". Комплекс пък ще концентрира всички социални услуги в града, като проектът е за над 5 млн. лева.

"Новата спортна зала на Плевен се надявам да бъде факт още догодина, с подкрепата на държавата. Градът се нуждае от такава. Както и от игрище с лекоатлетическа писта", заяви проф. Стойков.

Всички общини са готови с идейни и дори работни проекти, които да бъдат финансирани от ОП “Региони в растеж” и ще ги подадат в регионалното министерство още следващата седмица, стана ясно на форума.

В новия програмен период 39-те големи града сами ще подготвят и одобряват проектите си и реално ресурсът ще се управлява от кметовете.

Три ще са осите на програма “Региони в растеж”, обясни министър Лиляна Павлова. Първата е с ресурс 1,5 млрд. лв. и е за развитие на градската среда в 39 града на страната. Втората е за здравеопазването като със 164 млн. лв. ще бъдат обновени центровете за спешна помощ в 100 общини. 380 млн. лв. ще се вложат в пътната инфраструктура. Над 220 млн. лв. ще бъдат вложени в образователна инфраструктура. 100 млн. са за центрове за настаняване на изоставени деца и такива с увреждания. Ще се правят и домове за стари хора.