Спартак ще отмъщава на Славия за скандалния мач от 2002 г.

Преди 13 години "белите" изхвърлиха плевенчани от "А" група в един от най-съмнителните мачове в историята на родния футбол

Спартак и Славия са играли досега 69 пъти помежду си, показа проверка на Plevenutre.bg. "Белите" имат 34 победи, а плевенчани са стигали до успеха 21 пъти. 14 на брой са равенствата между двата тима, сочи статистиката.

За последно двата отбора играха един срещу друг на 10 март 2002 г. Това е може би един от най-скандалните мачове в историята на родния футбол, след който тръгна и стремглавото пропадане на плевенския футбол... Но нека върнем лентата назад.

Сезон 2001/02 е сред най-силните в историята на Спартак (Плевен). В този период Вили Вуцов е начело на тима, който пък се води негласно за сателит на Левски. Останалите отбори иронично наричат спартаклии "Левски 2" заради факта, че доста играчи заминават за Плевен – националът Предраг Пажин, Захари Сираков, Георги Георгиев, Костадин Башов, Тодор Колев, Викторио Павлов и други.

Първенството за първи път е разделено на редовен сезон и плейофи. Спартак върви отлично, до последно е кандидат за първата шестица, в която тимовете ще се борят за титлата. Втората осмица ще определи изпадащите тимове. В 23-ия кръг обаче на плевенчани предстои домакинство на Славия, която също се бори за място сред първите шест...точно с тима от Плевен. Говори се, че мачът е уреден за победа на “белите”. Вили Вуцов обаче напуска точно преди мача. Твърди, че е получил бъбречна криза, хвърля кърпата и си тръгва. Казва, че не иска да участва в подобни уговорки. В крайна сметка Славия побеждава с 2:1. Головете вкарват Георги Владимиров и Димитър Рангелов, а между тях за кратко Мартин Камбуров изравнява за 1:1. Славия урежда мястото си в първата шестица, Спартак остава в долната половина на таблицата. В края на сезона тимът изпада и така и не се завръща повече в “А” група.

И до ден-днешен спекулациите по темата са много. Най-известната версия е, че тогавашният директор на Левски - Наско Сираков, нарежда на всички "сини" в Спартак да не се "напъват" срещу Славия. Причината са близките отношения между него и Венци Стефанов, както и това, че за Левски столичната Славия ще е по-удобен "помагач" в битката за титлата в "шестицата".

Това е последният сезон на Спартак в "А" група. Вече 13 години тимът ни крета по долните дивизии, а хората чакат да видят неговото завръщане в елита на футбола.