Цецка Цачева в Плевен: Патриотизмът и демокрацията изискват упоритост, последователност и усилия

Кръгла маса на тема "Нужни ли са ни народни будители днес?" се проведе в Плевен

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри кръгла маса на тема „Нужни ли са ни народни будители днес?”, която се проведе в Плевен по повод началото на учебната година.

Съвременният патриотизъм се основава не само на паметта на миналото и за миналото, но и на активната ни позиция и участие в днешния ден в скъпото ни Отечество. Това заяви Цецка Цачева в словото си пред младите хора от клубове "Млад възрожденец" в Плевен.

"Трябва да познаваме историята, да я предаваме на следващите поколения, но още по-важно е да търсим нейните измерения в днешния ден", допълни председателят на парламента. "Ако днес не намиране основания да се гордеем с това, че сме българи, само аргументите на историята не могат да ни помогнат", отбеляза още тя.

По повод на днешния международен ден на демокрацията, тя допълни, че демокрацията е най-голямото достижение на изкуството да живеем заедно. "Като хора сме различни, но като граждани сме равни пред Закона – докато няма гаранции за равенството на всички пред Закона, няма сигурност и за съхранението на нашето собствено културно, етническо, религиозно и езиково различие", отбеляза председателят на Народното събрание. "Да бъдем граждани на Република България означава не само да познаваме нашите права, а и да се научим да отстояваме ценностите, залегнали в тяхната основа. Патриотизмът и демокрацията изискват упоритост, последователност и всекидневни усилия", заяви още Цецка Цачева.

Всички деца и младежи от клубовете "Млад възрожденец" получиха подаръци от парламента с националните символи. В кръглата маса на тема "Необходими ли са народни будители днес?" участваха академик Антон Дончев, Васил Василев – председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", кметът на Община Плевен Димитър Стойков и други.

Кръглата маса е съвместна инициатива на Община Плевен и Общобългарски комитет „Васил Левски” и е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Специален гост беше академик Антон Дончев.

Във форума участваха членовете на клубовете „Млад възрожденец” от Плевен, техните ръководители, директори на плевенски училища, областният управител на Плевен Ралица Добрева, почетният председател на Националния туристически поход „По стъпките на Апостола” Плевен – Карлово Васил Копчев.