Георг Спартански и Слави Трифонов обсъдиха проблемите на Плевен

"В момента тече една паническа евакуация на хората от града", заяви Спартански

"Живея в София, но никога не съм забравял откъде съм тръгнал. Моят роден град е Плевен и не спирам да се интересувам какво се случва там". С тези думи Слави Трифонов премина към разговор с госта си Георг Спартански, който е кандидат за кмет на Плевен на предстоящите избори.

"Реших да се кандидатирам за кмет, защото ми омръзна да ми предлагат от 1999г. на всеки 4 години и аз все да отказвам. Смятам, че един кметски стол не може да бъде самоцел, той може да бъде средство за постигане на някаква друга цел. Кандидатирам се, защото ме е срам от това, което е Плевен в момента, както и от това, което виждат плевенчани и гостите на града. Според мен Плевен не се управлява професионално. Сигурно звучи клиширано, но за сметка на това е вярно", каза Спартански..

"Ходя си редовно в Плевен и забелязвам наистина, че градът е изпосталял", включи се Слави.

"Винаги сме на челното место по обезлюдяване на областни градове. Водим класацията и за миналата година. В момента това е една паническа евакуация на хората от града. Те не виждат вече бъдещето си в Плевен и не го свързват с нищо, което може да ги задържи на родното място. Потокът постоянно е в посока навън", допълни Спартански.

Слави се поинтересува и от случващото се с парк "Кайлъка". По неговите спомени всеки уикенд навремето хората се изнасяли там.

"В частта на Кайлъка, от хотела и басейните нагоре към язовирите, е опасно да ходите, защото там е една непроходима джунгла. Паркът може да се оправи стига да имаш желание да го правиш. Тази борба община-държава в годините продължи много. Още преди години поисках да приемем решение, с което държавата да ни го предостави за управление и стопанисване. Съсипва се този парк. Покойният ген. Винаров ще се превърти в гроба, ако види какво му е състоянието. Държавата няма пари да поддържа държавната собственост, защото парк "Кайлъка" е държавен парк, но не го дава и на общините, които са по-добрия стопанин", каза още Спартански.

В тази връзка, като "паметници на глупостта" бяха посочени недостроената спортна зала преди "Кайлъка" и АГ клиниката под "Дружба", която е започната преди десетки години с идеята да бъде най-голямата на Балканите.

"Общината е реалният стопанин на града. Държавата трябва да администрира големите неща. Малките неща, които са близки до хората и тяхното ежедневие, трябва да бъдат дадени на истинските стопани - общините. Така е в нормалните държави. Разбира се, трябва да има контрол, защото ако няма контрол, а всеки мисли за властта като баница и бащиния, няма да стане.", отбеляза кандидатът за кмет.

"Имам лице да застана пред съгражданите си, тъй като никога не съм бил с гръб към тях. Няма човек, който да каже, че съм се обогатил. През годините, които бях председател на Обс не съм изнесъл и един кламер от кабинета си. Властта може да бъде управлявана и по морален начин", завърши Спартански.