След 800 години Къшин има православен храм

Параклисът носи името на Свети пророк Илия и е изграден за две години

Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенски храмове осветиха днес новия параклис в село Къшин. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, временно изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен арх. Трифон Иванов, проф. д-р Димитър Стойков, общински съветници, информират от местната администрация.

Параклисът носи името на Свети пророк Илия и е изграден за две години. Стенописите и иконите са дело на Марио Милев, а иконостасът е изработен от тетевенския майстор Евгени Стефанов.

"Днешният ден ще остане паметен в историята на селото, тъй като от създаването му през 13-и век до днес то не е имало храм”, отбеляза председателят на читалищното настоятелство Пламен Петков и благодари на ръководството на Община Плевен и Общински съвет – Плевен за отстъпване правото на строеж и финансовата подкрепа за изграждането на параклиса.

"Не са толкова много миговете в нашето ежедневие, когато се сътворява духовен храм", обърна се към гостите председателят на Парламента Цецка Цачева. Тя изтъкна, че в дни, като днешния нямаме нужда от силни слова и гръмки фрази, а от нещо, което да ни обединява. Цачева честити на жителите на Къшин новия храм и както подобава подари икона на Свети Илия с пожелание "светецът да ни дава сили, да ни закриля и да прави вярата ни по-силна и непреклонна”.

"Благословен е всеки ден като този, в който се освещава новоизграден храм. За да бъде продължена една от най-дълговечните ни традиции, от свое духовно светилище се нуждае всяко българско място, всяко българско сърце и душа. Днешното дългоочаквано събитие е пример, че въпреки трудностите ръководството на Община Плевен е близко до хората, вслушва се в гласа им, търси решение на техните проблеми им, стреми се да бъде полезно. С тази мисъл и грижа през последните четири години изградихме нови параклиси в Къртожабене, Бохот, Опанец, започна строителството на храм и в Ясен, а редица други съществуващи в селищата от общината бяха основно ремонтирани. В нашето динамично съвремие всички ние се нуждаем от свято място на вярата и надеждата, което винаги да напомня на нас, вярващите, че не сме сами в трудните моменти и ни дава сили и упование да вървим напред”, каза в приветствието си арх. Иванов и дари на храма икона на Света Богородица.