Плевен отбеляза Деня на Независимостта

Тържественият ритуал се състоя на пл. “Стефан Стамболов“

С тържествен ритуал на пл. "Стефан Стамболов” Плевен отбеляза Независимостта на България. За първи път честването се състоя пред паметния знак, посветен на 100-годишнината от историческия акт, дело на плевенския скулптор проф. Кирил Мескин. Събитието почетоха народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, проф. д-р Димитър Стойков, общински съветници, представители на институции и организации, много граждани.

"Дати като днешната винаги вълнуват всички нас, защото те са не само повод за пример и гордост, а онези живителни глътки родолюбие и оптимизъм, които ни дават сили да продължим по-уверено по избрания път”, каза в словото си вр. и.д. кмет на Община Плевен арх. Трифон Иванов.

"На 22 септември 1908 година българската мечта за свободна и независима държава превръща в реалност възрожденските идеалите на плеяда светли личности, дали живота си в името на България.Българският народ плаща прескъпо своите исторически уроци, но никога не предава своята национална кауза. Свободата и независимостта не са константни величини. Те са процес, принос към който има всеки един от нас. Затова, в деня на българската Независимост, аз искам заявя: ”Гордея се че съм българка. Гордея се, че живея в свободна, независима и стабилна държава с хилядолетна история и уникална идентичност.Честит празник, България”, каза в празничното си слово Областният управител на Плевен Ралица Добрева.

В знак на признателност към всички, посветили се на делото на Независимостта на България, пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя. Тържественото честване продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.